22 december 2013

goed nieuws van de afgelopen week: QE, groei VS, Mexico

De markt raakte niet van slag toen onverwachts Bernanke c.s. aankondigden in januari al QE te gaan verminderen. Weer een onzekerheid minder en extra beloftes dat de FED-rente rond 0 blijft hangen tot de werkloosheid lange tijd onder 6,5% zal zijn gedaald en de inflatie als te laag wordt beschouwd (onder 2%). het gaat dus beter met de Amerikaanse economie, maar de FED blijft nog jaren uitermate royaal.

De groei van het BNP over het derde kwartaal in de VS 0,5% werd naar boven bijgesteld naar 4,1% op een betere finale vraag, hogere consumptie. Dat leidde tot opwaartse bijstellingen voor de groei in het vierde kwartaal (geen 1%- maar 2%+). Arbeidsproductiviteitsstijging was 3% (goed voor winsten en lonen) en daardoor daalden de arbeidskosten per eenheid product in het derde kwartaal 1,4%.

Leading indicators wijzen op een verder herstel van de economieën in de wereld. In de VS stegen de leading indicators over november met 0,8% (in oktober 0,1%). De Baltic Dry Indicator zet drie jaars hoogtepunten, een teken dat de wereldhandel verbetert. Industriële metalen doen het qua prijsstijging beter dan de edelmetalen, meestal ook gunstig voor de economie. Cyclische aandelen, hoge bèta-aandelen doen het ook goed en dat wijst op cyclische groei.
Financials doen het redelijk goed en daarmee lijkt de noodzaak voor reddingsoperaties steeds minder te worden en kan de kredietgroei in o.a. de VS aantrekken.
In de VS is het ondernemingsvertrouwen aan het herstellen en men begint wat geloofwaardiger te beloven dat men ook gaat investeren naast het terugkopen van eigen aandelen, verhogen van dividenden en terugbetalen van schulden.

De handelscijfers van Italië waren opnieuw fors beter en dat wijst erop dat men in Italië steeds makkelijker zelf hun mammoetsstaatschuld kan financieren. En Dijsselbloem kijkt behoorlijk geloofwaardig als hij vertelt over de vorderingen van een Europese bankenunie, waarbij vooral de belegger en spaarder betaalt voor misstappen van banken en niet de overheid.


Er komen ook weer wat positievere verhalen over enkele Emerging Markets los. Mexico is de lieveling (vooral tegenwoordig op hervormingen in de energiesector, dat ook buitenlanders daar een aardige peso aan mogen verdienen). FDI, foreign direct investments, was plotseling erg zwak geworden in 2013, maar het tij is de laatste maanden spectaculair aan het keren. In India hoopt men dat de politiek zich gunstig gaat ontwikkelen. Ook over Taiwan probeert men koopverhalen uit de duim te zuigen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten