Heel geleidelijk beginnen de voorspellingen voor de economische groei in de VS en Europa hoger te worden. Dat dit geleidelijk gaat is maar goed ook, anders zou het leiden tot monetair ingrijpen en hogere inflatie. Een nieuwe recessie lijkt ver weg.
De kans op een recessie in de VS is volgens allerlei indicatoren zeer laag en als er geen recessie in aantocht is, dan zijn er maar betrekkelijk weinig bear markten voor aandelen geweest en die zijn bovendien meestal kort en niet zo hevig. D.w.z. de normale weg voor aandelen is omhoog.
The Great Rotation uit obligaties naar aandelen is nog maar net begonnen, zowel bij pensioenfondsen (deze zijn teleurgesteld in de performance van andere beleggingen zoals hedgefondsen, die te duur zijn en ze zijn te onbegrijpelijk; beide grote zondes tegen hun beleggingsprincipes) als bij de particulieren.
Die interesse van particulieren is geen contrair signaal, het publiek begon in 2007 te verkopen. Dat was een uitstekende timing en hield dat vol tot 2013. Men kwam pas laat terug in de bull markt, maar men begon pas aandelen te kopen toen obligaties negatief begonnen te renderen, eigenlijk niet zo'n gek moment als men risicomijdend is.
De Amerikaanse economie is ongeveer mid cycle en de Europese is pas aan het begin van de cyclus, in de herstelfase. Normaal gesproken betekent dit doorgaande winststijging (in een onduidelijk tempo, het kan beter dan we gezien hebben: aantrekkende groei gaat meestal samen met snellere winststijging. Of het kan minder hard gaan: de winstmarge is erg hoog, kan moeilijk veel verder omhoog en dan blijft de winststijging achter bij de omzetstijging.
Voorlopig zien we dat de winsten in de VS aan het versnellen zijn. In het derde kwartaal zagen we dit al en in het vierde kwartaal is er volgens de consensus een winststijging van 7,6% vergeleken met vorig jaar. En dat met al die winstwaarschuwingen, een record aantal.
De werkelijke winststijging is vrijwel steeds iets hoger dan de consensus vlak voor het losbranden van het cijferseizoen (de te hoge schattingen zijn er uitgebrand). D.w.z. de winststijging begint normaal te verbeteren gezien de verbeterde stand van de ISM en de PMI's.
Er was weinig economisch nieuws. De initial claims voor werkloosheid in de VS daalden flink, de stijging in de vorige weken lijkt te komen door moeizame , volatiele seizoensaanpassingen. Durable orders waren beter dan gedacht, het verkeer in de havens aan de westkust was drukker, de olieproductie stijgt nog steeds flink in de VS. De desondanks hogere olieprijzen, maar ook koperprijzen wijzen op doorgaande groei, al is de versnelling van november afgebroken.
Op wat langere termijn is er nog steeds een versnelling te zien in de technologische vooruitgang. er wordt druk geschreven over wedstrijden met robots die allerlei taken moeten vervullen. Japan is hier heer en meester. In de NYT stond een artikel dat de computer biologisch gaat functioneren in de toekomst http://www.nytimes.com/2013/12/29/science/brainlike-computers-learning-from-experience.html?hp&_r=0. Het zelf corrigerende vermogen wordt dan een stuk groter, prettig voor de gebruiker die veel fouten maakt zoals ik.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten