Het is nu zo lang geleden dat de recessie in de VS is afgelopen (zie plaatje van GS, het economisch herstel in de VS is nu ongeveer normaal voor de duur van de hele cyclus, ervan uitgaand dat de Great Moderation diep begraven is onder de lasten van deleveraging en de kredietcrisis), dat steeds meer mensen bang beginnen te worden dat de volgende recessie voor de deur staat. De verhalen van Edwards worden steeds gretiger gelezen. Men zwelgt ook in de rampspoedverhalen van zijn collega Lapthorne die helemaal de kluts kwijt is met zijn cijfers over de cyclus. De economie van de VS groeit, al helemaal in dollars en dat gaat gepaard met een bijna even grote groei van de schulden. Het einde der tijden is nabij, want investeringsgroei gaat veel te hard, winstgroei kan hij niet ontwaren en eigenlijk deugt er helemaal niets aan de cijfers van de VS. In de rest van de wereld is een en ander uiteraard nog veel erger, maar de rest van de wereld bestaat dan ook niet meer over tien jaar, die valt in snel tempo terug in een deflatoire depressie waarbij de middenklasse het bestaansminimum niet langer verdient. En terecht we moeten boeten in de hel vanwege roekeloze financieringen en schulden maken. Sla de bijbel er maar op na, het is helemaal onze eigen schuld dat we in de schuldenhel moeten branden.
Hoe goed hun analyse van de economie ook is geweest, je bent er niet rijk mee geworden. De trouwe volgelingen van de onheilsprofeten hebben de hele bull markt gemist. Het is uiteraard slechts een rally in de bear market, ook al leidde die tot all time highs in de S&P500, maar welke gek belegt dan ook hierin als je je geld ook kwijt kunt raken in Emerging Markets ende Europeriferie.
Zo, dat is er weer uit.
Goldman Sachs probeert de cyclus te vangen met hun swirlograms. Die laten de trend zien ten opzichte van de potentiële groei (die hoger is dan 0, een negatief cijfers hoeft dus geen negatieve economische groei te betekenen). Als je dat bekijkt zitten we nog early cycle en is er nog een enorme output gap (en vandaar ook die verhalen over deflatie). Dawsey is daarna nog een hele reeks economische indicatoren gaan bekijken naast economische groei of dit tot een andere indeling leidt. En zijn oordeel is: nee, we zitten nog steeds early cycle.
Zelf vind ik dat we mid cycle zitten. De bezettingsgraad is niet zo ver onder het gemiddelde, de cyclus heeft al lang geduurd, maar hoort ook lang te duren na de enorme terugval. Daarom gaan we nu naar de fase waarin flink geïnvesteerd moet worden om een en ander te vervangen en is een recessie nog ver weg
Geen opmerkingen:
Een reactie posten