Zoals al enigszins verwacht http://beleggenopdegolven.blogspot.nl/2014/04/winstseizoen-eerste-kwartaal-nog-niet.html waren de winstcijfers in de VS de afgelopen week, de topweek qua aantal winstmeldingen, iets beter dan de vorige week. De cijfers komen gemiddeld 5% hoger binnen dan verwacht, dat is meer dan de 3% van vorig kwartaal.
In de Wall Street Journal enkele grafieken http://blogs.wsj.com/economics/2014/04/21/the-hows-and-why-of-economic-optimism/ waarbij je kunt zien dat de kans op een recessie erg laag is in de VS in de komende paar kwartalen, de leading indicators voorspoedig stijgen, de winsten een voorlopige piek zetten (maar dan duurt het, als dit de piek zou zijn, wat ik niet denk, nog minstens een, twee jaar voor er een recessie komt).
Strategas had enkele grafieken over de kredietverlening in China. Afgelopen week werd de reserve requirement rate voor enkele boerenleenbanken verlaagd. Maar nu al kun je zien dat de kredietverlening weer is aangetrokken na een heel zwakke periode. Er worden vorderingen gemaakt met het in toom houden van het schaduwbanksysteem.
Joachim Fels had een verhaal waarom hij optimistisch was voor de lange termijn. Wereldwijd is het opleidingsniveau zeer hard aan het stijgen. Dat gaat leiden tot nieuwe ontdekkingen, ideeën, meer menselijk kapitaal. De hoeveelheid kennis stijgt exponentieel.
Fiscaal en monetair beleid laat zien dat men van het verleden geleerd heeft. Beleid zou nu effectiever zijn. Men let veel beter op financiële en fiscale stabiliteit, waardoor er minder ontsporingen hoeven te zijn en de cycli langer kunnen duren. En lang zal de huidige opgaande cyclus zijn.
De economie ontworstelt zich steeds verder aan de klauwen van de kredietcrisis terwijl er nog geen beren op de weg liggen in de vorm van te hoge inflatie, overbezetting. Er beginnen nu toch wel heel duidelijke aanwijzingen te komen dat de investeringsgroei weer op gang komt in heel wat landen.
Dat optimisme kwam misschien ook door de verbetering van de high frequency cijfers zoals Morgan Stanley dat bijhoudt in ARIA. Dat laat duidelijk het aantrekken van de Amerikaanse economie sinds februari/maart zien. De finale vraag zou op basis van ARIA 4,9% kunnen groeien.
Poetin kan voorlopig niet voorkomen dat de onzekerheidsindicatoren een nieuw dieptepunt voor de cyclus zetten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten