17 april 2014

Bianco: het gaat mis in China en Japan, in Amerika gaat alles veel slechter dan verwacht en de FED maakt een potje van forward guidance


In zijn maandelijkse conference call trok Bianco zoals vanouds van leer tegen die onverbeterlijke optimisten die voor het zesde opeenvolgende jaar geloven dat Amerika escape velocity groei (=3% of beter) gaat bereiken dit jaar. Nee, een recessie krijgen we niet in de VS, maar de groei blijft zwakker dan in elk economisch herstel van de afgelopen generaties. Idem voor de winstgroei.

.

De winst is na vijf jaar uitzonderlijk weinig boven de top van de vorige cyclus, voor het eerste kwartaal wordt zelfs winstdaling verwacht en na de traditionele kleine verbetering van de winstcijfers bij officiële publicatie rest nog steeds een daling in reële prijzen. Dat is een treurige zaak na 25% stijging van de koersen in het afgelopen jaar en de bijbehorende eis van minstens 10% winstgroei om een en ander enigszins te rechtvaardigen.
Uiteraard kwam er weer de gebruikelijke tirade dat forward guidance van ondernemingen deze keer record verschrikkelijk is en dat winstvoorspellingen per kwartaal steevast het ravijn in gaan. [N.B. Matjeka (JPM) gaf trouwens aan dat er de laatste jaren geen verband is tussen forward guidance en de mate waarin winsten mee of tegenvallen.]

In China valt alles volgens de economic surprise index plotseling sinds begin maart alles onvoorstelbaar tegen. De kredietgroei moet afgeremd worden, maar dat lukt niet door zo veel kredietgroei te forceren (het valt niet mee om je nuchter te drinken). In paniek is nu een geleidelijke instorting van de Yuan verordonneerd om toch de noodzakelijke 7%+ groei (de grens voor wat een harde landing is in China) te bewerken.
 In Japan gaat het ook het ravijn in. Al die QE heeft nergens anders toe geleid dan tot het einde van het functioneren van de Japanse markt voor staatsleningen, de grootste ter wereld. De Bank of japan koopt 80% van de nieuwe leningen (de FED maar 35%). Enige dagen terug was de omzet in de tienjaars staatslening gedurende de hele dag 0. Dat is een ceremonieel papiertje geworden.
In de VS is het wachten tot de aandelenbeurs meer dan 10% daalt. Dan moet de FED net als in vorige jaren weer met nieuwe QE op de proppen komen. Maar misschien gebeurt dit deze keer niet, omdat men nu veel meer gevolg geeft aan de nieuwe wet van Dodd Frank waarbij financiële stabiliteit gewaarborgd moet worden. De FED creëert een heleboel onzekerheid met QE en guidance.
Elke keer komt men met een verhaal: de variabele waar we onze forward guidance op afstemmen doet niet wat we willen, dus vergeet maar wat we daar over geroepen hebben. We slikken alles in over 2% inflatie, 6,5% werkloosheid, dat gedoe met onze puntvoorspellingen moet je al helemaal ignoreren. Die dottologie, we hebben Hilsenrath daar nu hard genoeg over laten roepen dat het weg moet.
Volgens Bianco komt er dan op zeker moment een nieuwe variabele die bijna ineens aanleiding geeft om de rente te verhogen. Er is dus te veel onzekerheid: onzekerheid over de forward guidance van de FED, over de economie, over de winsten. Dat is allemaal niet goed genoeg en de beurs moet dan door de grond tenzij er weer voldoende QE wordt georganiseerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten