10 april 2014

Notulen FED en scenarioanalyse

De notulen van de FED ademden overal dat men echt nog hele tijd royaal wil blijven. Er was vooraf al enige angst dat men te veel zou gaan lezen uit de individuele voorspellingen, de dots, die iets omhoog gingen. Dat is een bevestiging dat de FED de dottologie niet te belangrijk wil laten worden.

Er is veel verschil van inzicht tussen de diverse groepen binnen de FED en daarom waren er 4 premeetings waarin de verschillen werden glad gestreken. Dat verschil van inzicht uit zich ook in een meer kwalitatieve guidance in plaats van een kwantitatieve. Ook is meer van de uitleg van de FED politiek gedelegeerd richting de voorzitter, Yellen.

Ik denk dat de FED het huidige verhaal onveranderd kan blijven vertellen als de groei aantrekt naar ongeveer 3% en op dat niveau ongeveer blijft, met inflatie nauwelijks oplopend. Heel fijn voor aandelen (want Goldilocks), niet zo best maar niet rampzalig voor obligaties.

Als onverhoopt de groei niet echt boven 2% komt na het eerste kwartaal, moet FED weer nieuwe QE uit de eeuwige kast halen. Dan gaan de winsten echt tegenvallen (de markt heeft echt wel verdisconteerd dat winstgroei lager is dan de analisten zeggen, maar niet dat ze gaan dalen wat waarschijnlijk gebeurt bij 2% groei in de VS). Dat is niet goed voor de koerswinstverhoudingen. Maar het zal heel goed zijn voor obligaties.

Er is een behoorlijke kans dat de economische groei 3,5-4% gaat worden in de VS. Dan is niet meer zo duidelijk wat de FED gaat doen. Ze moeten dan minder aardig worden. Dat is niet goed voor de koerswinstverhoudingen. Maar de winstgroei zal dan de verwachtingen fors overtreffen. Per saldo is dit een redelijk verhaal voor aandelen, maar een slecht scenario voor obligaties.

Lezers, zijn jullie het eens met die scenarioanalyse of zien jullie de beurs fors corrigeren omdat de groei in de VS 2% blijft of boven de 3,5% komt?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten