1 januari 2017

tien verrassingen voor 2017

Na enige succesvolle jaren met het voorspellen van verrassingen haakte ik af in 2016 na twee jaren dat ik flink de plank mis geslagen had met het raden van verrassingen.
In 2016 ging ik uit van een ander concept: waar geloofde men het meest heilig in en wat zou wel eens niet zo terecht kunnen zijn.
en wat kwam niet uit? De markt werd toch niet zo heel erg verrast. Eigenlijk toch wel een aardige analyse achteraf. Trump was nog een ver van mijn bed show, maar brexit niet
de master van de tien verrassingen. Er kwam afgelopen jaar zeldzaam weinig uit, ook al omdat zijn plan van aanpak niet goed was (te somber zonder te zien wat dan logisch wordt). Het verleidde mij om te voorspellen dat Trump zou winnen als verrassing. Jammer dat ik dat niet volhield en ook vol ongeloof zag dat de blauwe muur tegen Trump viel in Michigan, Wisconsin en Pennsylvania.


Dat recept van eerst bedenken wat men stellig gelooft en dan in meerdere of mindere gaan twijfelen bevalt me eigenlijk wel

1.     1. Trump veroorzaakt een diplomatieke ramp. Hier gelooft men wellicht te stellig in. Brokken zal hij zeker maken, maar een ramp?
D.w.z. het tegenovergestelde gebeurt. Trump sticht vrede met Rusland, komt met goede deals met China, Mexico, het VK
Dan zouden we als variant als verrassing kunnen hebben dat Rusland de wereld regeert. Na met succes een vazal in Washington gezet te hebben, lukt hetzelfde met Russische steun in Frankrijk en Italië. De VVD kiest eieren voor haar geld en gaat een coalitie aan met de PVV.
Rusland krijgt het voor het zeggen in Syrië, de sancties tegen Rusland worden snel ingetrokken. De Krim wordt erkend als onderdeel van het Russische Rijk.

2.     2 No way kan Trump komen tot 4% groei zoals hij beloofd heeft. Dat lijkt me ook onwaarschijnlijk, maar 3%+ zou zo maar kunnen in 2017/2018 als hij toch iets voor elkaar krijgt met investeringen in infrastructuur met behulp van zijn goede kameraad Schumer en de animal spirits ontwaken.
Trump heeft gewoon stront geluk. Democraten die moeten meewerken om een ramp met Obamacare te voorkomen, Poetin die succes nodig heeft in de vorm van een betere verstandhouding met Amerika, China dat water in de handelswijn moet doen om erger te voorkomen, de repatriëring van $1000 miljard dood geld naar de VS.

3.     Een verrassing zou een impeachment van Trump zijn vanwege zijn belangenverstrengelingen en nepotisme. Wedkantoren geven daar zo’n 12% kans op in 2017. Dat kan meer zijn. 



1.    4  Stabiele olieprijzen, een range van $48-65 (eigen schatting).
Olieprijzen zijn zeer volatiel, dus men zou niet op moeten kijken van een forse daling of stijging. Stijging bij 3%+ groei in de VS + rampspoed in het Midden Oosten. Daling bij tegenvallende groei/ overproductie. Voorraden olieproducten in VS zijn nog steeds ongeveer record hoog. Mauldin meldt dat nieuwe olie à $30 in Texas gewonnen kan worden. Terugval naar $40- lijkt kansrijker dan stijging naar $70+

2.    5  De rente stijgt, zoals we al decennia denken. De FED moet verder verhogen, het wordt steeds duidelijker dat het snel afgelopen moet zijn met QE of moet worden afgebouwd. De inflatie stijgt.
De verrassing zou opnieuw daling van de rente zijn. Het kan, het verhaal waarom de rente moet stijgen is uit en te na bekend. De FED heeft uitzonderlijk veel moeite de rente ook maar één keer per jaar te verhogen. Inflatie kan lager dan verwacht blijven (in Japan zien we bij extreem lage werkloosheid ook geen loonstijging). En vooral: het geloof in secular stagnation kan sterker worden en dat betekent rentedaling

3.    6  Het geloof in secular stagnation komt terug. Dat is overigens verre van onwaarschijnlijk. Door de hogere olieprijs is er nu hogere inflatie zonder dat de loonstijging aantrekt. Dat is geen goed nieuws voor consumptie. Meer onzekerheid door Trump en brexit is een probleem voor investeringsgroei in de EU. De groei in China zwakt af, 6,5% is opgegeven als doel, men ziet in dat dit te hoog is en men moet de te hoge schuldgroei tegengaan.
 Het tegenovergestelde lijkt, zoals bij 2 gemeld, kansrijker: de reflatiepolitiek van Trump slaagt in economische zin.

1.     7 Na 2016 is er een enorme angst ontstaan voor populisme. Die lijkt overdreven. 
De verrassing zou dan zijn dat populisme op de terugtocht gaat in 2017

Oostenrijk liet zien dat bij nader inzien de meerderheid toch niet voor rechts nationalisme is. De ontevredenheid is gewoon niet groot genoeg. De PVV gaat niet regeren. LePen wint niet. Italië blijft onregeerbaar, zo wil men dat daar. Ondertussen gaat men door nieuwe onaardige maatregelen te treffen tegen migranten indien nodig, wordt men kritischer ten opzichte van nieuwe bureaucratie uit Brussel, worden nieuwe handelsverdragen kalt gestellt. Maar ook de groei in Europa moddert door, in enkele landen waaronder Nederland zelfs nog iets beter.
  Politiek was 2016 een jaar vol verrassingen en dat trekt iedereen door naar 2017
Frauke Petry en Marine Le Pen bondskanselier /president. De wedkantoren geven hier 20%/35% kans aan. Petry heeft in mijn ogen nog geen 5% kans en Marine Le Pen, daar zit mijn angst, maar 35% lijkt me veel. Merkel rond 50% als nieuwe bondskanselier lijkt me echt de meest rendabele gok.


1.     ofwel 8: 50plus wint de verkiezingen in Nederland en komt met ongeveer 34 zetels in de Tweede Kamer. Roemer  en Pechtold ruimen het veld na een smadelijk verlies. Wilders wordt bevestigd dat Nederland een nepparlement heeft.
Het boze deel van de kiezers is 50+ in het Westen. De partij is populistisch helder in de standpunten zonder daarvoor te veel afgebrand te worden door de gevestigde orde.


9 Een groei lager 6% in 2017 in China of hoger dan 7% zou als een enorme verrassing gezien worden.
1.     China veroorzaakt een crisis. De groei zwakt af en de schulden lopen te hard op. De yuan wordt boterzacht, vooral na de importheffingen van Trump. Eigenlijk meer een 2018 verhaal

10 Mexico gaat ten onder onder Trump
Verrassing dan: Beurs Mexico herstelt, verbaast net als Brazilië in 2016
Voor de Chinese beurs zou dan hetzelfde mogelijk kunnen zijn (ook al omdat de regering hogere beurskoersen nodig heeft en men minder in stijgende vastgoedprijzen gelooft)


Ik heb geen verrassing gemeld over de Amerikaanse beurs, Hier zijn geen rotsvaste geloven in. Men voorspelt hetzelfde als in andere jaren, zo'n 5-10% stijging, maar ziet kansen naar boven en beneden. De kaart van mijn blog houdt het op 12%.
Daar is moeilijk een verrassing uit te construeren.
Ik heb in vorige blogposten wel gemeld dat een krach à la 1987 goed mogelijk wordt als de markt euforisch wordt over Trump. Dat is mogelijk, maar misschien meer iets voor 2018. Dan moet je eerst de verrassing zien dat Trumps reflatie echt uitkomt en de winststijging voor de S&P in 2017 echt 12% is en men voor 2018 weer zoiets verwacht. Dan lijkt het precies op 1987.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten