15 februari 2017

Coral Castle in Homestead FloridA: sweet sixteen en het afgenomen ontzag voor Stonehenge

Sweet sixteen is voor mij tram 16 die zo aardig is me om de vijf minuten richting mijn werk of het station te brengen. Door weer en wind, ijs en weder dienende zou Ruud zeggen. Naar het liedje sweet sixteen
Af en toe is de 16 niet zo sweet, komt deze pas na lang wachten, rijdt deze schier eindeloos om of is de baan versperd door sinterklaas of de marathon, maar meestal is het de sweet sixteen.

Op Coral Castle in Homestead, Florida, is sweet sixteen een heel drama geweest. Zo dramatisch dat Billy Idol zijn hit sweet sixteen zong op Coral Castle (ik kende het verjaardagsliedje van Neil Sedaka, maar het liedje van Billy Idol is op een andere manier het luisteren waard, op youtube zie je nog een seconde de opnames op Coral Castle, maar daarna in de gewone studio).

De bouwer Leedskalnin van Coral Castle is naar Amerika geëmigreerd vanwege liefdesverdriet. Zijn jonge bruid, sweet sixteen, liet het op het laatste moment afweten. Enigszins vertrouwd klinkt me dat wel in de oren. Mijn opa Piet mocht aanvankelijk niet met mijn oma trouwen. Daarom zou hij naar Amerika gaan. Oma in alle staten. Uiteindelijk kwam dat weer goed (anders had ik dat natuurlijk niet neer kunnen pennen) en waren ze meer dan vijftig jaar gelukkig getrouwd.

Bij de bouwer uit Letland kwam het niet meer goed. Zijn sweet sixteen is hem nooit achterna gegaan en dat terwijl hij een kasteel voor haar bouwde. Zijn hele leven treurde hij om zijn sweet sixteen en bleef hij maar verder bouwen ter ere van sweet sixteen.

Coral Castle is de belangrijkste attractie van Homestead (naast de toegang tot de Everglades, de reden waarom we er bivakkeerden). Het is helemaal niet van koraal maar van een zwart soort limestone met schelpen. Het ziet er allemaal maar lelijk uit. De attractie is dan ook het verhaal. Niet alleen van sweet sixteen, maar vooral hoe zo’n klein mannetje van slechts 1 meter 50 zo’n enorm zware stenen kon verslepen en neerzetten met zulke eenvoudige gereedschappen en klein pick up autootje. Tot zelfs 29 ton toe, zwaarder dan de stenen van Stonehenge. hij construeerde een sterrenkijker (poolster), zonnewijzer die ook de maand van het jaar aangaf etc. . En dan konden diverse van die stenen meubels wippen, als schommelstoel gebruikt worden, grote tonnenzware stenen deuren met een lichte druk met de vingers geopend worden. Magie die men niet kon verklaren. Zelfs nu nog is het niet helemaal duidelijk hoe de kleine Let een en ander kon bouwen. Met die simpele werktuigen en enorm goed gebruik van de natuurkundige wetten kon het kennelijk. Via precieze berekening van het zwaartepunt en gebruik van hefbomen kon het. Hij werkte alleen ’s nachts om te verbergen hoe hij het deed.

Alles is zo zwaar dat het moeiteloos de orkanen overleefde die Homestead geteisterd hebben

Met dit soort simpele werktuigen kon men dus ook Stonehenge etc. bouwen. Er was helemaal geen magie nodig, het kon gewoon.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten