Opnieuw weinig volatiele, hogere beurzen, zelfs bij een Trump die slechts alternatieve feiten gelooft en uitdraagt. De vooruitgang in de besprekingen voor belastingverlagingen lijkt weg met zorgen over het niet voor elkaar krijgen van een vervanging van Obamacare en Border Adjustment Taxes (nodig voor protectionisme), waardoor er geen ruimte meer zou zijn voor grote belastingverlagingen. Uitstel dreigt.
De notulen van de ECB lieten nog voldoende bereidheid zien om een veel te royaal monetair beleid te gaan voeren. Yellen was voor haar doen iets aan de havikachtige kant (het is niet verstandig, unwise, renteverhogingen te lang uit te stellen, zo betoogde ze). De inflatie steeg harder dan gedacht in januari: met 0,6% in plaats van 0,3% en de kerninflatie was 0,3% tegen 0,2% verwacht.
Hogere prijzen voor goederen zoals kleren waren vooral de oorzaak.
Metcalfe (State Street) waarschuwde voor de juiste reden voor hogere inflatie in januari, gelukkig lijkt dit niet door te zetten voor februari.
De retail sales waren met 0,4% sterker dan verwacht, maar in reële termen zwakker. Daardoor steeg de rente aanvankelijk, er werd even meer dan 40% kans op renteverhoging in maart door de FED, maar aan het eind van de week was het weer minder dan 20%.Geen renteverhoging van de FED in maart dus, want het is nog meer unwise voor de FED tegen de markt in te gaan e dat gebeurt sinds 1995 dan ook nooit meer.
Enkele surveys in de VS waren onvoorstelbaar sterk. Deze bevestigen het thema van de wakker wordende animal spirits. De Phillyfed steeg naar 43,3 (=ISM>63), iets dat in geen decennia was gebeurd. Het vertrouwen van midden- en kleinbedrijf NFIB bleef op hetzelfde niveau na de explosie van vorige maand (terugval leek normaal).
Leading indicators stegen een krachtige 0,6% na een ook mooie 0,5%.
De groei van de industriële productie viel tegen, maar ex flinke daling van nutsbedrijven door het warme weer was er toch goede groei in de industrie (zoals ISM aangeeft).
Het sentiment van de huizenbouwers NAHBMI viel 5 terug maar is met 65 nog steeds sterk. Huizenverkopen gaan zo snel dat huizenvoorraad daalt. Nu de hypotheekrente niet verder lijkt te stijgen, kan de huizenmarkt weer sterker worden..
Gezinnen durven weer meer schulden aan te gaan, vooral voor auto's en studie, zo bleek uit de FED cashflowanalyse voor het vierde kwartaal.
De consumptie kan op korte termijn geremd worden door ongebruikelijk late teruggaven van belastingen en hogere benzineprijzen. Dit laatste heeft tot meer dan verwachte daling van benzineverkopen geleid en dat zet de olieprijzen onder druk. Het verhaal van de OPEC-landen die niet al te erg zondigen tegen productiebeperking (al is het bijna alleen Saoedi-Arabië dat braaf is) houdt de prijzen hoog, maar de oplopende voorraden in de VS en de oplopende speculatie op hogere olieprijzen wijzen op lagere olieprijzen.
Overigens zijn de olieprijzen record weinig volatiel, net als de aandelenkoersen.
In het VK wordt de reële groei van de consumptie belemmerd door de hogere inflatie vanwege het zwakke pond. De loonstijging blijft tamelijk constant, lijkt niet te versnellen en dan bijt hogere inflatie.
De groei in het vierde kwartaal in de EU was 0,4%. In Duitsland ook, maar het eerste kwartaal lijkt sterker te worden. Nederland deed het iets beter met 0,5%.
In China nemt de kredietgroei via de schaduwbanksector flink toe. Een en ander leidt tot meer groei, hogere PMI's en kennelijk ook te veel speculatie in grondstoffen zoals koper.
Unilever dreigt overgenomen te worden door het kleinere Kraft Heinz via de kapitaalkrachtige armen van grootaandeelhouders Buffett en het Braziliaanse 3G dat het slappe, minder winstgevende Unilever wel eens even hardvochtig zal saneren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten