Prima cijfers dus, maar men was teleurgesteld door de loongroei, 2,5%, men had wat meer verwacht. Het aantal gewerkte uren steeg nog iets meer, de lengte van de gemiddelde werkweek nam met 0,1 toe. De werkloosheid steeg 0,1% omdat betrekkelijk veel meer mensen ineens een baan zijn gaan zoeken, een goed teken. De participatiegraad nam toe.
De kerngroep van de arbeidsmarkt zijn de 25-54 jarigen. Daaronder zi de jeugd die steeds langer naar school moet en daarboven de ouderen die steeds vaker doorwerken of omdat het kan of omdat het moet vanwege onvoldoende pensioen.
Eindelijk is de participatiegraad (blauwe lijn) aan het stijgen. Dat is goed, maar de VS zit nog onder het niveau van 2000.
Vrouwen participeren nu minder in de VS. Dat is niet normaal, in Canada zien we geen verslechtering.
Goldman Sachs denkt dat de participatiegraad, ook die van 25-54 jarigen structureel lager is geworden en niet veel verder kan stijgen. Er is een epidemie uitgebroken aan verslaafden aan pijnstillers en aanverwante drugs. Daardoor worden steeds meer mensen definitief uitgeschakeld. [nog even afgezien van obesitas, diabetes, waardoor men ook minder kan werken].
In 2015 gebruikten 97,5 miljoen Amerikanen pijnstillers, waarvan 12,5 miljoen problematisch. Als de stijgingstrend doorzet, dan haalt Amerika 2100 niet. Trump gaat de volgende verkiezingen met overmacht winnen vanwege deze ongelooflijke opmars van deplorables, zo lijkt het.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten