27 juli 2017

Lier: Begijnhof en rondvaart met Vettige Teen

Na twee dagen Antwerpen togen we afgelopen zondag naar Lier. Dat is een oud stadje vooral bekend van het prachtige Begijnhof (van rond 1200, nu terecht op de UNESCO erfgoedlijst), 

de majestueuze kerk van de plaatselijke grote heilige St Goemmer, de aartsvader van rond 700 van het Christendom in België  (en rond 1500 al goed voor 232 opgetekende mirakels),
met de jaarlijkse processie waarbij de zilveren schrijn van 800 kilo wordt rondgezeuld

de Zimmertoren met zijn eigenaardig uurwerk (voor de wereldtentoonstelling in New York in 1939) en 

de leuke Grote Markt (o.a. goed voor het nuttigen van de plaatselijke bieren Caves en Lieter van Pallieter). 




Het Begijnhof is een soort ommuurde veste van circa 2 hectaren, een parochie. Alles moet nu hetzelfde blijven als toen en dat is voor de bewoners vaak geen pretje (zo goed was de goede oude tijd niet).
Hierboven de belangrijkste ingang met links van de poort een beeld achter glas waar heel wat verhalen de ronde doen.
Het beeldje is rond 1500 aangespoeld uit de plaatselijke rivier, de Nete.
De plaatselijke grote schrijver en illustrator Felix Timmermans verhaalde over dit beeldje, Onze Lieve Vrouw van Remedie enige keren.
Hij laat het beeld stelen door palingvisser Vettigen Teen. Deze werpt het beeld overboord en enige tijd later is er een wonderbaarlijke visvangst.
Daarna de rondvaart over de Nete. De rondvaart door de Moedige Bootvissers (overigens is de Nete geen bruut stromende rivier, maar toch) in de nieuwe boot die Vettige Teen heet.
(even schuilen onder een brug voor de regen; het zijn lage bruggen, bij elke werd iets gesuggereerd dat er iets bijzonders gebeurde als je de brug aanraakte, bijvoorbeeld de ware liefde vinden; dit werd enthousiast getest door de meisjes naast ons)

De schipper vertelde de nodige bijzonderheden zoals de gevolgen van een vorige Brexit, de afscheiding van de kerk van Engeland door Hendrik VIII met als gevolg een vluchtelingenstroom van o.a. nonnetjes richting eurozone, in dit geval dus Lier. Daar bouwden ze een klooster aan de Nete, met als bijzonderheid dat af en toe de ramen hoger gebouwd moesten worden om inkijk te voorkomen.
Dan het huwelijk van Johanna van Aragon met Filips de Schone. Daar waren zo veel nieuwsgierigen op afgekomen (o.a. vanwege vrij drinken) dat de brug waarop ze deels verzameld waren instortte. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten