Weer een week met beursrecords vanwege sterk opwaartse winstverwachtingen in met name de VS door de belastingplannen (Fact Set berekent een bijstelling hierdoor van 7-8% van de winsten). Ook de verwachte groei van het BNP wordt in vele landen (vooral overigens in Europa) naar boven bijgesteld.
Vandaar dat het geen wonder is dat de inflatieverwachtingen naar boven kruipen inclusief hogere reële rentes. Meer rentestijging in de VS dan in Europa overigens, kennelijk wil men de opmars van de euro stuiten (positioning op de futures markt is record long euro nu).
Het winstseizoen over het vierde kwartaal is losgebarsten. De verwachtingen zijn hooggespannen, lijken meestal gerealiseerd te worden en de guidance is wisselend, maar vaak goed.
De olieprijs was iets omlaag op verwachtingen dat schalieolieproducenten flink meer zouden gaan produceren, iets dat door de Wall Street Journal later ontkracht werd (tenminste als men niet meer gaat investeren dan wat men nu zegt). De olievoorraden in de VS slonken opnieuw verder,
Bitcoins zakten even onder $10.000 en dat lokte kennelijk koopjesjagers.
In de VS kon men het niet eens worden over begeleidende pakketten om de begroting goed te keuren. republikeinen willen de dreamers, kinderen die al heel lang in de VS wonen, niet laten blijven via een herziene DACA wet. Ze wilden wel weer subsidies geven om kinderen voor ziekte te kunnen verzekeren. Democraten en republikeinen geven elkaar uiteraard de schuld en de politiek onervaren Trump geeft hieraan nog niet goed leiding. Erg schadelijk voor de economie hoeft dit niet te zijn (geannualiseerd 0,1-0,5% lagere BNP groei in het eerste kwartaal denkt men), pas als dit verhoging van het schuldenplafond zou hinderen, zou het slecht voor de beurs worden hoopt men.
(plaatje Strategas)
Het consumentenvertrouwen in de VS volgens het survey van de University of Michigan daalde onverwachts, er zijn kennelijk veel Amerikanen die niet vertrouwen op lagere belastingen voor zichzelf. Initial claims voor werkloosheid schoten omlaag van 261.000 naar 220.000.
Gemengd nieuws over de huizenmarkt. Het sentiment van de huizenbouwers NAHBMI daalde iets maar blijft sterk. De productie van meergezinswoningen daalt iets en de eengezinswoningen stijgen flink.
De Phillyfed, voorloper van ISM (schatting: 50+ 1/3 Phillyfed), daalde van 27,9 naar 22,2, nog steeds sterk. De industriële productie steeg 0,9%, veel mer dan verwacht, maar wel in lijn met een ISM van ongeveer 60 (hard data niet langer zwakker dan surveys). De bezettingsgraad steeg daardoor ook behoorlijk, inflatieangsten aanwakkerend.
Kennelijk meer dan 3% groei over het vierde kwartaal in de VS.
Groei in China met 6,8% viel mee en men gelooft deze cijfers behoorlijk, de leading indicators zijn sterk. Retail sales vond men zwak met +9,4% (want men eist 10%+).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten