En nog een keer kletterden de beurskoersen naar beneden, de buy the dippers zwaar op de proef stellend: -10% van top S&P. . Inflatievrees en vooral dat de FED daardoor 'behind the curve 'zit.
Het scenario van 98% Goldilocks plus schuift nog steeds richting inflationary growth met hogere risico's, hogere inflatie, hogere lonen.
Het compromis tussen democraten en republikeinen om meer geld uit te geven aan elkaars hobby's zorgt voor een nog groter begrotingstekort maar ook voor enige opwaartse herzieningen voor de verachte groei in 2018 en 2019. initial claims voor werkloosheid zijn weer zeer laag, doorgaande groei van de werkgelegenheid elovend. Alleen het handelstekort werkt tegen, er is flinke importgroei (ex olie, de olieproductie schiet omhoog in de VS)
De zeer hoge, duidelijk hoger dan verwachte ISM non manufactirung droeg uiteraard bij aan de angst voor te inflatoire groei. Normalisering van de economische cyclus wordt door beleggers niet op prijs gesteld, men wil liever een veel te royale centrale bank en niet een Dudley die de koersdalingen small piece noemde.
In Duitsland viel de loon-deal met IG Metall hoger uit dan verwacht. Men vraagt altijd 6% en neemt dan genoegen met 3% (of 2,7% zoals vorig jaar). Nu kreeg men bijna 4%. Ook in Europa normaliseert de economische cyclus. Groei productie in Italië sterk.
In China waren de handelscijfers sterk, vooral de import groeide zeer sterk (waardoor de yuan even zwak werd).
Bijna alles ging omlaag vorige week, ook de grondstoffenprijzen, goud, olie,veel credits en op de niet al te negatieve beursdagen steeg de rente. De bubble of everything leidt tot verkopen van everything.
Het sentiment is flink bedorven, alleen put/call ratio laat nog onvoldoende angst zien
Geen opmerkingen:
Een reactie posten