11 augustus 2019

Overpeinzingen


De verslechtering van de macro indicatoren gaat heel erg langzaam in de VS en China. In Europa wat sneller, maar diverse landen in Europa kunnen flink fiscaal stimuleren. Duitsland aarzelt eindelijk afgelopen week, na eerst langdurig resoluut fiscale stimulering van de hand te hebben gewezen.  
De vraag is of lagere rente de groei nog wel kan helpen. ‘Pushing on a string’ is wat de centrale banken aan het doen zijn, zo was de angst vroeger, maar nu merkwaardig genoeg haast niet. De extreem lage rente zorgt namelijk voor meer hypotheekaanvragen. Bij nog wat meer verlaging van de hypotheekrente (deze steeg overigens licht vorige week) kan er een tsunami aan herfinanciering losbreken.[maar:  Consumentenkrediet staat echter onder druk. Buitenlanders kopen veel minder huizen. Tweede huis kopen is angstiger dan vorig jaar, de voorraad te koop staande huizen neemt toe]. De geldgroei trekt behoorlijk aan in de VS, zoals gebruikelijk bij monetaire verruiming, maar is nog steeds beneden gemiddeld (na de valpartij in 2018 door te veel monetaire verkrapping). Men moet nu zeer flink meer gaan sparen voor het pensioen/ langer doorwerken. Schatrijke Amerikaanse particulieren moeten nu soms ook al rente betalen aan banken over hun tegoeden.

Scott Grannis blijft optimistisch met een redelijk plausibel verhaal dat de markten heel erg veel zorgen hebben verdisconteerd en er nog niet veel macro ellende is http://scottgrannis.blogspot.com/2019/08/round-3-of-tariff-wars.html . Als de handelsoorlog in een beter vaarwater komt, kunnen de koersen fors omhoog. Eerst moeten de Chinezen geloofwaardig de stuipen op het lijf gejaagd worden via sidderingen op de beurs en dan wint Trump groots na concessies van China, omdat hun economie veel meer lijdt dan de Amerikaanse.

Jeff Miller heeft een vergelijkbaar verhaal https://www.dashofinsight.com/weighing-the-week-ahead-get-out-hide-out-or-ride-it-out/ , met nadruk op verbeterende verwachte winstgroei en kredietgroei. Hij heeft wel zorgen over het blijven winnen van de winnaars van de afgelopen jaren, zoals FANG-aandelen en lange obligaties. Waarde-aandelen lijken kansrijk, vooral op lange termijn en nu ook weer zoals altijd op lange termijn, small caps value.

Josh Brown van The Reformed Broker en Ritholtz heeft ook zijn twijfels over de winnaars van de afgelopen jaren https://thereformedbroker.com/2019/08/09/when-everything-that-counts-cant-be-counted-2/?curator=thereformedbroker&utm_source=thereformedbroker . Om goede redenen zijn bedrijven met weinig fysieke bezittingen maar met een enorm distributienetwerk ongelooflijk veel waard geworden. Maar nu is het toch wel erg gortig gelopen, het loopt de spuitgaten uit. Die oude, goede bedrijven bol met fysieke bezittingen lijken toch wel heel aantrekkelijk. En och, wees blij dat beurzen af en toe dalen, dat is de reden voor hogere verwachte opbrengsten, dan kun je weer goed bijkopen.

Verder lees ik steeds vaker dat je deze keer de waarschuwing van de inverse rentecurve in de wind moet slaan. Dat gebeurt vrijwel altijd voorafgaand aan elke recessie. Nu komt het door de negatieve rente in Europa en Japan, de negatieve termijnpremie. Het gaat goed met credits, de FED wil deze keer geen recessie. Maar maak de kat niet wijs dat de obligatiemarkt geen flinke daling van de (nominale) groei voorziet.
Het aantal recessiesignalen wordt steeds groter, al kan het nog wel even duren voor het zo ver is. Bij Trump weet je het maar nooit. Goud/koper prijs wijst nu op recessie. De daling van winst/BNP in de VS is ernstig aan het worden en moet tot kostensanering gaan leiden, vooral bij midden- en kleinbedrijf. Autoverkopen stijgen niet meer, dragen niet meer bij aan de groei, voor het eerst sinds 2010. De olieprijs lijkt naar benden door te breken. Chris Puplava signaleert terecht dat bepaalde trends op het punt staan gebroken te worden en dat voorspelt niet veel goeds: https://seekingalpha.com/article/4283726-global-inflection-points-china-oil-plunging-bond-yields Vooral de sterke yen en zwakke yuan met hun negatieve invloed op de wereldliquiditeit zijn onrustbarend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten