11 augustus 2019

samenvatting vorige week


De S&P500 bleef uiteindelijk bijna op hetzelfde niveau op vrijdag als de vrijdag ervoor. Daar zag het op maandag niet naar uit, toen men reageerde op de eerste vergeldingsmaatregel van China, een zwakkere yuan die door de psychologisch zo belangrijke 7 ging. Heel gecontroleerd en bescheiden, maar toch het startschot voor een valutaoorlog. China werd meteen uitgemaakt voor manipulator van de valuta. De yuan is een soort barometer voor de wereldeconomie, net als de koperprijs/goudprijs. De daling van beide signalen geeft aan dat er veel zorgen zijn over de wereldeconomie. De Brent olieprijs zette een dieptepunt sinds zeven maanden. De Duitse industrie krimpt flink, idem Zuid-Korea, het VK oogstte het eerste kwartaal met negatieve groei (-0,2%, niet geannualiseerd). ISM non manufacturing in de VS is nog dik boven 50 met 53,7 maar daalde 1,4, meer dan verwacht en het leidende signaal orders/voorraden kreeg zelfs een flinke klap. Daartegenover stonden meevallende groei van Japan en Chinese export en hogere (en boven 50) PMI’s van India, Australië en Canada. Per saldo was er globaal ongeveer stabilisering na de dalingen afgelopen jaar van de PMI’s dicht bij 50.  

Uiteindelijk bleek de markt op dinsdag te erg oversold, bood het 40-weeks gemiddelde steun en kwam er een technisch herstel (dat echt herstel kan worden bij goed nieuws, maar uiteraard niet houdt bij nieuw slecht nieuws, maar velen zien een horizontale trend voorlopig). Rentedaling bood opnieuw voldoende soelaas voor slecht nieuws over macro en handel.

De rente daalde zelfs naar ongekend lage, vaak negatieve niveaus. Zo ongeveer alleen de VS zetten nog geen record low voor de 10-jaar rente. De obligatiemarkt ziet secular stagnation en hoge kans op deflatie, maar vreemd genoeg vrijwel geen kredietrisico (zeer lage credit spreads) met uitzondering zo ongeveer voor Italië, waar de regering weer eens viel en Salvini dreigt het tekort eens flink op te gaan voeren en gouden bergen te gaan beloven. Daar steeg de 10 jaar rente 0,2% door. De Duitse 10 jaar rente tikte zelfs -0,6% aan, wat sommige adviseurs aanzette tot de aanbeveling in bankbiljetten te gaan beleggen. Veel erger is dat bij de huidige rentes korting bij de nodige pensioenfondsen in Nederland haast onvermijdbaar lijkt te zijn geworden. Tegen negatieve rente is haast niet op te sparen. Wie spaart, verliest gegarandeerd met de groeten van de fiscus en Christine (was: wie spaart, krijgt vaart).

De handelsoorlog verzuurde verder na opmerkingen van Trump dat het geplande face-to-face handelsoverleg in september wel eens niet door zou kunnen gaan. De ‘waivers’ om zaken te doen met Huawei blijven maar uit en na 19 augustus heeft dat dan echt consequenties. De consensus vertrouwt nog steeds op de Trump put: de verhoging per 1/9 gaat niet door na een vermeende concessie door China.

Het winstseizoen voor het tweede kwartaal was goed en leidde voor de afwisseling tot enige bescheiden opwaartse bijstellingen voor de verwachte winst in 2020 voor de S&P500. Uber deelde niet in die feestvreugde. Oplopende verliezen (van per ritje 42 cent verlies twee kwartalen geleden naar 67 cent een kwartaal geleden en nu 77 cent) bij afnemende groei van de omzetten.

Initial claims voor werkloosheid in de VS weer record laag voor de tijd van het jaar, hypotheekaanvragen stijgen door de lage rente. Groei consumentenkrediet nam af. Kern producentenprijs inflatie daalde.
Maleisië vraagt dringend van Goldman Sachs om $6,5 miljard over te maken vanwege de (straks vast niet meer zo wild lucratieve) uitgebreide hulp bij het 1MDB omkoopschandaal. Alibaba’s president zou ook mogen dokken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten