3 november 2019

overpeinzingen


Er is weer vrees voor extreme ‘greed’: er is een excessief short gaan van VIX (ongeveer als begin 2018), want dat was zo vaak winstgevend. Wat kan er verkeerd gaan? Na de derde renteverlaging van de FED blijven de koersen meestal eerst nog enige tijd stabiel/ licht stijgend tot men afglijdt naar een recessie of er komt een nieuwe stijging van ca. 15% als er geen recessie komt. Recessieangst is behoorlijk weg na de mooie werkgelegenheidscijfers en meevallende groei van het BNP in het derde kwartaal. ISM omhoog, al was dat minder dan verwacht. Lage inflatie zorgt voor reële groei inkomens. Door de lage rente komen bedrijven veel minder in problemen met hun leningen. 
Alles gaat goed: enorme QE van de FED, de ECB en BOJ doen ook wat aan QE. Maar PBoC moet verkrappen. PMI markit van China (Caixhin) was sterk, veel sterker dan de PMI volgens overheid. Green shoots worden met de nodige moeite (ik zie, ik zie, wat jij niet ziet- spelletje) gesignaleerd. Het beleggingssentiment is flink opgeklaard in de afgelopen weken en dat leidde tot all time highs in de S&P500.

Ondertussen zit Warren Buffett op een enorme hoeveelheid cash, omdat hij de koersen ziet dalen/ crashen/ niet veel ziet stijgen. (De Buffet indicator van marktwaarde aandelen VS/BNP staat op recordhoogte).

Winsten over het derde kwartaal vallen ongeveer normaal mee. Relatief iets meer bedrijven dan normaal verslaan de winstverwachtingen, maar de guidance is slechter dan normaal.
De FED gaat minder royaal worden, vooral als ze de enorme extra liquiditeit terug gaan nemen die nodig was en is voor het redden van de repomarkt.

Impeachment gedoe rond Trump is slecht voor consumentenvertrouwen.

Overigens gaat de consumptie pas echt terugvallen als de beurzen flink naar beneden gaan, tot dan zal het waarschijnlijk redelijk tot goed gaan met de consumptie.
De Amerikaanse economie wordt beheerst door de aandelencultuur (wat veel minder het geval is in Japan of Europa). Consumentenvertrouwen geeft aan wat de S&P500 vorige maand deed. Consumptie valt daarom vrijwel meteen terug na een daling van de aandelenmarkt. De FED kan zich daarom niet loskoppelen van de S&P500. Powell is de commander in chief van de S&P500.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten