24 november 2019

overpeinzingen


De S&P500 ging afgelopen week 0,3% achteruit. Dat was de hele reactie op het vastlopen van de handelsbesprekingen tussen de VS en China, terwijl men toch zeker dacht te weten dat er snel een fase1 akkoord zou komen met de aftrap van geleidelijke verlaging van de importheffingen. Eerder verhoging dan verlaging van de importheffingen, maar Apple zou gespaard worden. Dat laat zien hoe slecht die hogere importtarieven weken: een groot deel van de export uit China naar de VS gaat via Amerikaanse dochterbedrijven die zich in allerlei bochten moeten wringen om prijzen betaalbaar te houden voor de Amerikaanse consument.

Er was natuurlijk wel wat goed economisch nieuws. Men begint weer meer vertrouwen te krijgen. De flash PMI’s voor de industrie verbeterden of stabiliseerden voor de derde maand. Duitsland verbetert. Maar de PMI’s voor de dienstensector verslechterden en samen betekent dit toch afzwakkende groei.
De winstverwachtingen verbeterden licht in de VS en daardoor lijkt de trend van neergaande verwachtingen toch te gaan verbeteren.

Maar alom wordt die slechts lichte daling bij slecht nieuws toegeschreven aan de enorme QE van de FED. Deze staat in de hoogste versnelling en zorgt ook voor versnelling in de geldgroei. Nog niet genoeg om de daling van de leading indicators te stoppen, maar de bulls houden hoop hierop.

Of die vermeende green shoots die zo velen plotseling zien doorzetten is de vraag, net zoals hoe lang de FED doorgaat met deze QE die van de FED geen QE mag heten. De laatste paar maanden groeit de balans van de FED met 31% op jaarbasis en M2 groeit meer dan 10% op jaarbasis. Dit is wel om de nood bij de banken te ledigen, maar beurzen stijgen toch hierop hebben we gezien.

(plaatjes Strategas)
Het vierde kwartaal gaat lagere groei zien dan het derde, vooral in Japan en China. Men onderschat meestal de schade die groeiafzwakking in Japan veroorzaakt voor de wereldeconomie. Maar daarna moet alles beter gaan volgens de bulls. 
Tenzij Trump echt niet buigt in de handelsoorlog. Hij riep afgelopen week Powell op het matje, want dat was nodig na de tegenslag in de onderhandelingen met China. Omlaag met die rente eiste hij. Powell meldde dat de FED de rentepolitiek helemaal afstemt op wat men denkt te zien gebeuren in de economie, niet op wat vlegels als Trump willen. Maar toch, QE in de hoogste versnelling. Trump was eigenlijk best te spreken over die Powell, zo liet hij doorschemeren.  Met zo veel QE kan er eigenlijk niets mis gaan met de beurs en de economie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten