1 juni 2020

overpeinzingen


Sommige cijfers zijn verbijsterend: de spaarquote was geëxplodeerd naar 33% (mede door vreemde definities zoals het tellen van uitgestelde hypotheekbetalingen (forbearance) als sparen. Inkomen fors omhoog in april (meer dan 10%, ex transfers van overheid -6%), consumptie flink omlaag (tig %). De staatssteun gaf gemiddeld meer dan voldoende inkomenssteun. De klap moet nog komen als nieuwe staatssteun wordt afgeblazen zoals voorlopig het plan is van de republikeinen. Nu krijgen sommige laagbetaalden zo veel steun dat ze werkloos meer verdienen dan als werkende. Dat is zo erg volgens veel republikeinen, veel erger kan het niet en het zou heel erg remmen bij het zoeken naar een (niet bestaande) baan. Zo werkt het natuurlijk niet in Amerika, de steun is niet voornamelijk bij laagbetaalden gekomen, ook al hadden die het het meeste nodig.

Het werpt wel een ander licht op het verrassend sterke beursherstel. Ja, het geld is er nog bij de meeste mensen, ze hebben zelfs veel meer dan gewenst gespaard en een deel kwam op de beurs terecht, het meeste in hogere banktegoeden en geldmarktfondsen.

In de komende tijd kan er door veel mensen extra geconsumeerd worden. Ze gaan echt wel weer auto’s kopen, kleren, meubels en zelfs dure dingen als een boot of tweede huis. De huizenmarkt is verrassend sterk gebleven, misschien niet zo verrassend gezien de record lage hypotheekrente. Starters durfden in grotere mate dan voorheen te kopen en kregen eindelijk meer kans.

Ik ben iets positiever geworden over het economische plaatje, wel met een mits: geen nieuwe, erge lockdown in de herfst/winter en ook moet het banherstel heel krachtig worden. Diverse sectoren kunnen niet of maar ongeveer half herstellen zoals horeca, luchtvaart, cultuur, evenementen, maar de meeste sectoren wel. Er zijn vermoedelijk blijvende veranderingen die slecht lijken uit te pakken voor commercieel vastgoed (kantoren, winkels): meer thuiswerken, meer vergaderen via internet, nog meer kopen op internet, minder marktwerking, grotere overheid, hogere kosten gezondheidszorg.
Ik houd overigens nog steeds mijn hart nog wel vast voor het economisch plaatje, want het gaat gigantisch slecht op de banenmarkt van de VS. Nog steeds 2 miljoen initial claims voor werkloosheid per week en naar het lijkt nauwelijks afzwakkend (volgens internet zoek activiteit). In Georgia (bron LizAnn Sonders) heeft 45% van de voorheen werkenden een aanvraag voor werkeloosheidsuitkering ingediend. Toch lijkt Trump deze staat nog net te gaan winnen in november.

Die enorme werkloosheid is de reden waarom de FED, nu toch duidelijk met republikeinse meerderheid, zo ongebruikelijk hard aandringt op doorgaande, meer fiscale hulp. Nu lijkt alles nog in orde, het inkomen was er nog, maar dat verdampt als de arbeidsmarkt niet snel enorm gaat herstellen (nu nog wel basisscenario). Vooral laag betaalden zijn werkloos geworden en mede daardoor ook gaat het nog niet zo slecht met het nationaal inkomen ex overheidssteun. Is dat een kaartenhuis overeind gehouden door de FED?


[Het lukt de Bank of Japan al heel wat jaren behoorlijk goed om ETF’s etc. op te kopen zonder dat inflatie te hoog werd, de FED kan nog heel lang doorkopen. Vooralsnog maakte de BoJ een mooie koerswinst op de aankopen.]

….
De ontstellende wurging van en zwarte man door de politie heeft heel wat razernij losgemaakt die niet alleen leidde tot vele demonstraties maar ook plunderringen, deels betrekkelijk efficiënt neergeknuppeld door politie zoals Trump al twitterde (hij is niet uit op Wiedergutmachung). Bloed loopt door de straten, koop dus aandelen zegt het spreekwoord. Nasdaq100 all time high uiteraard. De tijdgeest draait met geweld naar minder marktwerking. Er gaat veel kapot.
China zag de PMI’s net wat boven de 50 komen/ blijven, ongeveer zoals verwacht. Niet echt super, men heeft last van krimpende wereldhandel.
Trump is ruzie aan het zoeken met China, maar suggereerde dat hij geen nieuwe handelsoorlog wil (beurzen hoger daarop). China lijft Hongkong wat verder in en zegt het opstandig blijvende Taiwan weer eens grimmig de wacht aan, wat Trump allemaal niet zo bevalt. China laat de yuan verzwakken tegen de dollar, 7,15 zou een waarschuwing voor de bulls moeten zijn.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten