19 juni 2022

Even bijkomen van de schrik

Het is tot nog toe een slecht beleggingsjaar met uitzondering van de nodige grondstoffen. Maar zelfs daar zie je barstjes: het wil maar niet met de edelmetalen, de vaart is uit de nodige grondstoffenprijzen. En dan gingen de oliemaatschappijen ineens ook wat achteruit afgelopen vrijdag. Dat zou een voorbode kunnen zijn van flink lagere olieprijzen (meer op basis van afzwakkende economische groei en geldhonger OPEC dan op basis van één slechte beursdag natuurlijk). Poetin is uit op hogere prijzen voor olie, gas en granen. Hij weet dat je dan het aanbod moet beperken. Hoe minder je levert, hoe meer inkomen je genereert. Hij wordt geholpen door tegenvallende oogsten in grote delen van de wereld en door te lage investeringen in olie, gas, raffinaderijen. Met zijn ragfijn spel financieren we de oorlog van Poetin in Oekraïne, op deze wijze kan hij het nog jaren volhouden (een gevaarlijke voorspelling overigens).

De dalingen op de markt voor staatsleningen zijn ongekend, by crypto is een en ander niet veel beter (al waren daar de nodige keren veel grotere dalingen). Sinds de start van het beursjaar was in de VS alleen 1932 nog slechter voor aandelen.

Iedereen praat over recessie, maar het is nog geen consensus. Wel erg veel leading indicators wijzen op flink afzwakkende groei of recessie. Niet allen de financiële overigens. De ISM lijkt naar onder 43 te gaan. Phillyfed new orders over 6 maanden geven dat bijvoorbeeld aan. Retail sales een drama in reële termen. De huizenmarkt is ineens niet meer hot. 

Totale paniek bij centrale banken die opgejut worden om steeds grotere renteverhogingen te gaan doen. Je schrikt je rot van Knot. 

Financial conditions zijn enorm strenger, slechter geworden en dat garandeert groeiafzwakking in de komende 9 maanden. En dat terwijl de groei maar 0 was tot nog toe in de VS en ver benden trend in China.

CEO's zijn buitengewoon voorzichtig volgens hun meest bekende poll. Voorraden te hoog. 

Het lijkt wel 1937, toen overdadige stimulering tot te hoge inflatie leidde en die met veel economisch leed werd getorpedeerd door de FED. Pas in 1942 betere tijden voor aandelen.

Koersen zijn nu ongeveer even veel omlaag als gemiddeld gebeurt bij een recessie. Voor duidelijk mer daling moet er nieuw slecht nieuws komen, niet lleen dat de centrale banken de rentes gaan verhogen. Het moet zijn dat de rente nog meer verhoogd wordt dan nu verwacht (vrijwel kansloos na september denk ik gezien het economische plaatje). Of Poetin en Xi laten heel andere poepies ruiken dan wat ze tot nu gedaan hebben (kleine kernbommetjes, inpikken Taiwan, OPEC dwingen tot minder productie, grote misoogsten etc.)

Maar niet alle ziet er zo slecht uit. Ik volg Scott Grannis dan maar, die goed voorspelde dat de inflatie uit de hand zou lopen. Dat deed hij met geldgroei. Dat is tegenwoordig een verguisd middel om inflatie te voorspellen, maar echt, het werkt als de geldgroei maar voldoende uit e hand is gelopen. Na 2020 was de erste keer in decennia dat dit gebeurde. Het structurele ongeveer 6% groei M2 werd verlaten. Maar door extreme onzekerheid was de vraag naar geld enorm. Iedereen wilde extra cash hebben. Dat zaaide de voedingsbodem voor hogere inflatie een jaar later, toen de onzekerheid begon af te nemen. De hoeveelheid geld is nog steeds heel groot en de afnemende extreme behoefte aan extra cash helpt de economische groei nog steeds. Ondertussen is de geldgroei in de VS zo ongeveer stil gevallen (samen met de enorme val van het begrotingstekort) en lijkt de VS eind 2023 weer structureel op het oude groeipad voor M2 te zitten. Vrije reserves van banken zijn nog steeds overdadig en met hogere rente bieden door FED op die vrije reserves verkrapt de FED flink zonder dat banken in problemen hoeven te komen en door kunnen gaan met het verstrekken van gezonde kredieten. Het bedrijfsleven kan doorgaan met meer investeren om de aanbodproblemen te verminderen.  De FED heeft de inflatie echt nog onder controle (afgezien van nieuwe schokken als oorlog, explosieve loonstijgingen).

De winstgroeiverwachtingen lopen (ook tot mijn verbazing) nog steeds op. Dat is al sinds corona het geval, die verbazing. De hoge inflatie helpt veel bedrijven. Die winstverwachtingen gaan waarschijnlijk wel een deuk krijgen, maar dat hoeft niet zo heel erg te worden en niet zo langdurig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten