5 juni 2022

QT en de consensus van rally in bear market en lagere groei

 QT, Quantitative Tightening is begonnen. Dat maakt het moeilijk om hogre waarderingen te krijgen. Maar het kan, als men eerder een eind ziet aan de komende renteverhogingen en QT dan de markt ziet. 

Ondertussen moeten we leven met veel te hoge inflatie die een recessie aan het forceren is. De concensus van de verwachte groeit daalt al tijden voortvarend, maar is nog steeds te hoog (minstens 1%). Een recessie in de VS is nog steeds lang niet zeker. De arbeidsmarkt is erg sterk, al wijzen steeds meer voortekenen op afzwakking.

Inflatie daalt nog steeds niet, ik ben daar verbaasd over. Het azal dadelijk toch wel gaan gebeuren, want men gaat meer olie produceren en de voorraden van de retail zijn veel te enthousiast aangevuld, uit angst voor aanbodschokken. Die moeten hun spulletjes kwijt en dat moet met de nodige korting. Lagere groei en hogere rente, dat is de vastgoedmarkt aan het afkoelen.

Winstverwachtingen zullen eveneens afkoelen, alhoewel gemiddeld geen drama wordt verwacht.

Monetair beleid zit vaak niet voldoende in de consensus van de markt en dat maakt pessimistisch. Een lichtpunt is dat zo veel goeroes na de huidige zwakke rally een nieuewe flinke daling zien. Dat is een beetje te veel concensiuus en moet dan toch reeds flink verdisconteerd zijn. Het zou goed kunnen dat de beurzen nog een tijdje zijwaarts gaan per saldo en dat ergens na september men weer positiever wort, omdat de FED wil gaan pauzeren op de dan waarschijnlijk zichtbare afzwakking van groei en inflatie.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten