Dri weken al temperaturen boven 25 graden in Nederland/Duitsland. Het leek wel een vakantie naar de Middellandse Zee, zo warm. Via de Glimlach van Twente met zijn gezellig marktplein en St. Plechelmus via Bad Bentheim met zijn hoge kasteel, Osnabrück, de koelte opzoekend in Wilhelmshavens groene Südstrand, Oldenburg, Bremerhaven, Cuxhaven, het mooie Stade, Kiel, Denemarken geroken in het prachtige Flensburg, Neumünster, de rattenvanger van het lieve Hameln, met de voedbalsupporters mee naar Dortmund, Oberhausen en weer terug in Amsterdam.
De beurzen hebben het redelijk gehouden, maar gingen terug op de hogere rente vanwege herstel van de grondstoffenprijzen, vooral energie. D.w.z. hogere inflatieverwachtingen en groeiende angst voor een havikachtige Powell vandaag.
De gasprijzen en daarmee prijzen voor elektriciteit zijn tot duizelingwekkende hoogte gestegen in Europa en iedereen exporteert nu zo veel mogelijk gas als maar kan naar Europa. Daar betalen de overheden whatever it takes om de gasvoorraden op hoog niveau te krijgen. En men koopt extra veel. Vooral Duitsland, maar ook bijvoorbeeld Italië, Frankrijk. De overheden willen ten koste van alles vermijden dat ze in de winter te horen krijgen dat ze dom waren en nu iedereen kou moet lijden. D.w.z. men koopt nu veel te veel, de prijzen zijn veel te hoog en een flinke afmars van de gasprijzen ligt voor de hand in oktober/ november. Men kan slechts voor 10 weken opslaan, maar met extra LNG wordt dit vier maanden minstens en dat is genoeg voor de winter.
Voorlopig stijgen de inflatieverwachtingen in Europa even reusachtig en men verwacht volgend jaar 5 % meer inflatie in Europa dan in de VS. D.w.z. extra looneisen in Europa.
Ondertussen wordt de economische afzwakking steeds duidelijker zichtbaar in de PMI's en vooral de diensten PMI's vallen mij tegen.
Dat richt dan weer schade aan bij de winstverwachtingen en veroorzaakt winstwaarschuwingen. Tegenvallende cash flows door meer behoefte aan werkkapitaal.
Het inflatienieuws in de VS is flink aan het verbeteren, minder aanbodproblemen en een afzwakkende huizenmarkt met minder huurstijgingen, na oktober misschien zelfs huurdalingen.
China kampt met ongebruikelijk veel economische problemen door de overspeculatie op de huizenmarkt en een wel erg streng COVID- beleid. De extra stimuleringen beginnen nu op gang te komen, inclusief een zwakkere yuan (en daarmee een sterkere dollar).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten