27 augustus 2022

Powell: there will be pain to households and businesses= transitory / high for longer

Wat Powell zei was niets nieuws, maar men had verwacht dat Powell nog wel iets aan verzachtende woorden zou zeggen op de alom verwachte aankondiging dat de FED de rente verder gaat verhogen.

Maar Powell sprak slechts 8 minuten en geen 20 minuten plus. Het gevolg daarvan was dat hij slechts één ding duidelijk kon en wilde maken: de FED zal de rug recht houden en inflatie blijven bestrijden tot de inflatie weer laag genoeg is. Whatever it takes en we geven niet toe aan economische pijn en aan de beurzen die na daling om hulp schreeuwen van de FED. Die hulp kwam de afgelopen decennia altijd. Maar nu roept Powell dat hij niet gaat buigen voor de pijn van Wall Street. 

No pivot, aldus Bianco. De FED gaat niet draaien om de pijn te gaan verzachten. Dat was nou net niet wat Wall Street wilde horen. De FED hoort lief te zijn, te zorgen voor een (Powell)-put. 

Het was overigens wel verwacht dat Powell dit zou zeggen, want alom was gewaarschuwd aan Powell dat hij zijn rug recht moest houden. De afgelopen weken hadden diverse FED-leden al rond getoeterd dat inflatie flink bestreden moest worden en de rente verhoogd moest worden. 

Powell had dus geen vergezichten over wat er terecht zou komen van de economie en ionflatie op de wat langere termijn. Eigenlijk wel logisch na de enorme flaters van de voorspellingen over de hoogte van inflatie en de tijdelijkheid hiervan (transitory). 

Men gaat ineens de andere kant op. Inflatie is te hoog en men ziet nog niet dat inflatie gepiekt heeft (of liever gezegd: ondanks alle signalen wil men nog niet uitstralen dat men ook wel ziet dat de inflatie gaat dalen, maar men wil uitstralen dat men de inflatie grondig wil bestrijden). Men realiseerde zich echt wel dat Powell geen navolger van Burns wilde zijn, de man van de uit de hand gelopen inflatie van de jaren 70. De FED moet natuurlijk zeggen dat ze niet te vroeg met renteverhogingen moeten stoppen. Allicht. .

Geen lange termijn visie. Dat betekent ook dat men snel terug kan komen op de dappere uitspreken dat men de rente fors gaat verhogen en hoog zal houden. high for longer, noemde Powell dat. En de obligatiemarkt gehoorzaamde braaf: higher for longer, de lange rente steeg behoorlijk.

Beurzen dus verrast, al had men eigenlijk al precies verwacht wat Powell ging zeggen. Alleen dat hij niets sussends zei om de daling op de beurzen te verzachten, dat was niet verwacht.

Voorlopig gelooft de markt kennelijk dat de FED niet gaat buigen voor pijn van de markt. 

Ondertussen is Poetin onvoorstelbaar succesvol in het omhoog krijgen van de prijzen voor aardgas en elektriciteit. 10* hogere prijzen voor elektriciteit. Dat gaat doordreunen in de industrie in Europa. Uit de hele wereld stroomt nu LNG naar Europa, maar Biden wil dit tegenhouden (Poetin lacht zich rot). De coalitie tegen Rusland zal het moeilijk krijgen. Kunstmest is schaars en dat gaat de voedselrijzen verder doen stijgen in Europa. Saoedi-Arabië en de Verenigde Emiraten zien hoe succesvol Poetin de aardgasprijs heeft opgedreven en zij willen nu hetzelfde voor olie door de productie flink te gaan terugschroeven. Dat ging altijd mis en veroorzaakte altijd grote uitbreiding van de productie van energie en enorme prijsdalingen van olie en aardgas. Dat gaat de komende jaren natuurlijk weer gebeuren, maar op korte termijn zit Europa (en diverse arme landen) met de gebakken peren. 

Dit is niet goed voor de beurzen op korte termijn, maar dan gaat al spoedig de inflatie in de VS meevallen en de elektriciteitsprijzen komen natuurlijk al snel in een behoorlijke val (als de paniek aanvullingen tegen elke prijs van de gasvoorraad klaar zijn en enkele grootverbruikers op rantsoen worden gesteld in Europa).  

China zit behoorlijk in de problemen met de problemen op de huizenmarkt, zero COVID en maatregelen om de technologie entrepreneurs in het gelid van Xi te laten lopen. Maar men wordt weer wat soepeler. China verdient ook goed aan het doorsluizen van goedkope olie en gas uit Rusland naar Europa (want door de lage economische groei houdt men olie en gas over)..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten