De Amerikaanse inflatiecijfers laten nog geen duidelijk genoege daling zien voor de FED, maar het is voor bijna iedereen duidelijk dat de inflatie het komend jaar gaat dalen en dat de economische groei ernstig verzwakt is en de kans op recessie torenhoog is. De huizenmarkt dreigt in een rampzalige val te komen vanwege een hypotheekrente van 7% en forse productie van nieuwe huizen. De voorraad aan koophuizen stijgt akelig snel en ook op de huurmarkt gaat het helemaal fout met de verhuurders. De FED wil echt wel gaan aangeven dat ze niet helemaal blind zijn voor alle aanwijzingen voor economische ellende en dalende inflatie.
De FED gaat met 0,75% de rente verhogen komende week, maar moet de weg open maken dat ze de volgende vergadering kunnen kiezen tot 50 en 75 basispunten renteverhoging. De markt dwingt dan tot 50 basispunten als dat ingeprijsd is ( de FED verhoogt de rente nooit meer dan op dat moment is ingeprijsd).. In december moet de FED dan een verhaal gaan houden dat ze de rente minder gaan verhogen. In de notulen van de FED-vergadering komt dat er liquiditeitsproblemen zijn en dat ze die noiet uit de hand moeten laten lopen.
Op het ogenblik is de economische achteruitgang nog niet overtuigend (eigenlijk erg meevallend en daarom stijgen de ingeprijsdeinflatieverwachtingen weer wat) , maar rond januari zal dat nog duielijker zijn. Het is overigens geen noodzaak voor de FED om een recessie te forceren. Als men maar voldoende duidelijk ziet dat de inflatie veel gaat dalen, dan kan men soepeler worden. Dat ligt politiek beter, het veroorzaakt minder verliezen van de FED en houdt de overheidstekorten beter betaalbaar (populair is nu dat de rentelasten groter worden voor de overheid dan de uitgaen voor defensie).
In Europa is een flink deel van de mensen vastberaden om de thermostaat niet hoger te zetten dan 15, 16 of 18 graden. Dan krijgen olie- en gasprijzen een enorme beuk.
Er is plotseling een aardig herstel op de beurzen gekomen. Men vertrouwt het uiteraard helemaal niet. Het lijkt zelfs weer wat overbought. Maar bijvoorbeeld de AEX laat de laatste tijd een V-beweging zien: na de opening zakt het weg, maar later op de dag komt er vaak herstel. Dat was vroeger een krachtig signaal dat de bear markt aan kracht heeft verloren. Ook positief is dat de presidentscyclus van Amerika nu de meest gunstige maanden tegemoet gaat.
Vervelend is overigens wel dat de overeenkomst met 1946-1948 zo sterk is. D.w.z. eerst even herstel en dan weer een niet erg grote terugval en nog eens ongeveer drie kwartalen een zijwaartse koersontwikkeling. Het geduld van de bulls wordt wellicht nog de nodige tijd op de proef gesteld.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten