13 november 2022

Powell super havik, maar moet toch gaan draaien, pivot komt in januari

Powell schrikte de beleggers op met zijn super havikachtige commentaren na de laatste vergadering van de FED. Daarin werd de basis gelegd voor minder verhogen in de toekomst en in eerste instantie was de markt daar blij mee. Tot Powell hoorde van die positieve reactie van de markt. Hij moest de markt eens even mores leren. Nee, niks te pivot komende weken. Nee, eerst flink lagere inflatie zien en dan nog even wachten met verlagen. De eindrente van de FED voor de verhogingen zou wel eens hoger kunnen liggen dan vorige maand verwacht door hem. Nee, de werkloosheid is te laag en financiële stabiliteit, daar is nog niets mis mee. 
En dat klopte ook volgens het laatste stabiliteitsrapport van de FED. Het bedrijfsleven leent gemiddeld nog steeds tegen een lage rente en kan die rentelasten nog steeds uitzonderlijk gemakkelijk betalen. Banken kunnen royaal doorgaan met het verstrekken van leningen aan het bedrijfsleven en doen dat ook. Banken zijn zeer goed gekapitaliseerd. Aandelen zijn niet te duur, vastgoed is wel overgewaardeerd. Daar zit pijn, maar nog niet genoeg om de FED tot een pivot nu te krijgen. De situatie is veel beter dan in 2006-2009).

Powell was zo ontzettend havikachtig, dat hij een pivot, een draai, nu waarschijnlijker maakt. Dit is gewoon te erg havikachtig en dat moet recht gezet worden. Dat gaat de markt als het begin van een pivot zien. De laatste inflatiecijfers waren zeer meevallend en bevestigden de dalende trend in de VS. Exclusief huren was er zelfs een daling (dankzij dalende prijzen voor goederen zoals tweedehands auto's. maar ook diensten voor gezondheidszorg). Dit veroorzaakte toch een inprijzen van meer rentedaling in vooral 2024 in de obligatiekoersen.  

Met de Amerikaanse economie lijkt minder mis dan al tijden wordt rond gebazuid. De groei van de werkgelegenheid is nog steeds goed, al zwakt deze wel gestaag af. En in het household survey, het kleine survey waarmee de werkloosheid geschat wordt, die laat al tijden een daling van de werkgelegenheid zien (groei werkgelegenheid vooral in tweede banen etc.). Het consumentenvertrouwen lijkt gebodemd te hebben. De kiezer is toch niet zo boos op de democraten dat ze een ferme afstraffing verdienden en dat laat een niet al te slecht vertrouwen zien in de huidige regering. 

In China is de pivot het versoepelen van het coronabeleid. Nee, geen sprake van riep men, maar toch wordt het quarantaine beleid minder vreselijk. Ook in China dreigt een pivot. Richting minder oppassen voor COVId, een soepeler monetair beleid en niet zo streng tegen het bedrijfsleven (even). 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten