4 december 2022

moeten we wel zo blij zijn met de laatste uitspraken van Powell en is de banengroei in de VS wel zo goed

 De koersen gingen deze week omhoog op de uitlatingen van Powell. Hij leek eigenlijk niets nieuws te zeggen. de FED zou de rente in minder grote stappen gaan verhogen. dat stond al in de notulen van de FED. Maar de FED-vorsers vonden toch nog wat om blij te worden: Powell zei dat de FED zou proberen het monetair beleid niet nodeloos te streng te maken. Not to overtighten. Bij de persconferentie op de toelichting van het laatste rentebesluit van de FED riep Powell nog dat hij niet bang was om voor een veel te streng monetair beleid te gaan. Nu dus niet meer. De bulls zeggen dat dit komt odat hij het licht heeft gezien, dat de inflatie veel gaat dalen (Powell zei dat de huurstijgingen maar langzaam de lagere nieuwe lease prijzen doorgeven en dat hij dus echt wel ziet dat de huurstijgingen minder gaan worden). De beren zeggen dat hij nu ziet dat de economie in een veel te grote recessie aan het komen is. 

Ik denk dat het een beetje van allebei is. De economische afzwakking wordt steeds duidelijker en de daling van de inflatie vanaf top ook, vooral de goedereninflatie. De consument wil alleen maar goedkopere goederen kopen.  Powell gaf aan dat als je de rente te veel verhoogt de recessie te erg wordt en de FED dan de rente veel moet verlagen. De FED moet de rente langere tijd behoorlijk hoog houden en moet daaro oppassen de rente te veel te verhogen. De markt prijsde meteen een wat lagere piekrente van de FED in. De FED hoopt nog steeds op een soft landing of maar een zwakke recessie. Het gevaar zit hem m.i. vooral in dat de recessie/ groeiafzwakking te lang gaat duren. 

De groei van de werkgelegenheid volgens het Establishment Survey was vorige maand onverwacht sterk en de schrik sloeg weer om het hart van de beleggers, vooral de obligatiebeleggers. Niet erg, niet lang, want aanvullende analyses gaven aan dat de groei van de werkgelegenheid volgens het Establishment Survey toch niet zo degelijk was. Het ADP rapport had eerder vorige week al laten zien dat de (vele miljoenen) bij ADP geregistreerde banen niet erg toenamen en in de industrie zelfs flink daalden. Het andere belangrijke arbeidsmarktrapport, het veel kleinere Household Survey, waarmee de werkloosheid wordt geschat, geeft al enige maanden een krimp van de werkgelegenheid aan, geen groei sinds maart. Het verschil met het veel grotere Establishment Survey is ongekend groot geworden. Het is niet duidelijk hoe dat komt. Sommigen zeggen dat het komt door meer dubbele banen en minder voltijdsbanen bij het Establishment Survey, de mesten geven het birth/ death model van het Establishment Survey de schuld. Dat model maakt en schatting van hoeveel werkgelegenheid er ontstaat doordat nieuwe bedrijven zijn opgericht en wat verloren gaat door sluitingen. Meestal is dat model behoorlijk goed, maar bij omslagen in de conjunctuur pikt het Household Survey dat meestal iets eerder op. Herzieningen van de cijfers zouden daarom behoorlijk neerwaarts kunnen worden voor het Establishment Survey, omdat het de uitzondering is geworden en niet in lijn is met de andere rapporten over de arbeidsmarkt. (De Amerikaanse statistieken worden heel ijverig, heel vaak bijgesteld, herzien in de maanden en kwartalen erna).

De stemming op de beurzen is weer opperbest, de VIX weer onder 20. dat noopt tot enige voorzichtigheid. Overigens kan er net als in maart nog wel een herstel komen tot 3% boven het 40 weeks gemiddelde van de S&P500. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten