11 december 2022

beurzen kwetsbaar nu optimisme over China en inflatie en FED algemeen is

 China liet een pivot zien met het beleid voor COVIS, al lopen officieus de besmettingen zo hard op dat toch weer nieuwe maatregelen dreigen. Maar alom zien we mondmaskers die afgezet worden. China gaat extra stimuleren, zowel monetair als fiscaal. De Chinese beurzen zijn daarop flink omhoog gestoven, overigens wel vanaf bedroevend lage niveaus.

In de VS is er veel meer vertrouwen gekomen in een dalende inflatie, zelfs al was de afzwakking van de stijging van de producentenprijzen iets minder dan verwacht. De aanbodschok is voorbij, men heeft weer te veel goederen in voorraad. Alom ziet men een eind aan de verhogingen van de FED-rente komen, al ziet men in 2023 nog geen daling. Tenzij de recessie niet zo licht is als nu verwacht, dan wel natuurlijk.

Er is nu even een beetje te veel geloof in Goldilocks, dat de FED net op tijd ophoudt et renteverhogingen en de recessie kort en vederlicht zal zijn. Geen flinke deuk in de winstmarges. Koopkrachtherstel door aanhoudende loonsverhogingen en sel dalende inflatie. Het consumentenvertrouwen lijkt zijn dieptepunt gezet te hebben. Powell is nog niet lief, want belooft de rente lang hoog te houden, maar ook dat de renteverhogingen kleiner worden. Te veel aandacht voor geen rentedaling in 2023 zal niet goed vallen op de beurzen.

De ECB heeft de smaak te pakken van verkrappen. De banken moeten flink wat TLTRO deposito's gaan terugbetalen ($ 800 miljard in vorige maand en komende maand samen, waarvan 447 miljard op 21 december). De ECB blijft langer verhogen dan de FED denkt men met als gevolg een sterke euro. 

De olieprijs heeft nog steeds zwaar te lijden onder de zwakke groei van China inclusief teleurstellende export en ook de dappere aardgasbesparingen van van de kou vernikkelende Europese burgers (aardgasverbruik Nederland 7% lager dan normaal bij veel koudere temperaturen dan normaal). De afgelopen relatief warme maanden was aardgasverbruik een kwart minder in Nederland en Duitsland. Niuewe LNG terminal in Noord- Duitsland volgende maand. Allemaal geen goed nieuws voor Poetin,  die machteloos heel wat ongetrainde soldaatjes laat afslachten bij Bachmoet.  

Technische analyse laat donkere wolken zien. De hobbel van het 40 weeks gemiddelde is niet overtuigend genomen en de VIX was onder de 20 gekomen. En heel dit jaar was het dan verstandig voorzichtiger met aandelen te worden en pas terug te komen als de VIX weer boven 30 stond. Lagere toppen. een en al wijst op doorgaande beweging in een brede horizontale band, net als eind jaren 40.. helaas zitten we nu wel boven in die band. Om daar uit te komen moet er nieuw goed nieuws komen. Dat kan, maar een beetje meer geduld met wachten op dat goede nieuws lijkt meer voor de hand te liggen. 

Een enorme daling zou me verbazen, de twee grote bossdoeners zijn nu minder krachtig: de inflatie is nog te hoog maar daalt flink en het fiscal cliff, de vergeleken met het vorige jaar van een klif gevallen extra fiscale stimulering is al een behoorlijke tijd voorbij in o.a. de VS inclusief de ongelooflijke val van het consumentenvertrouwen.

Het gaat nog goed met de arbeidsmarkten, al zijn de cijfers in de VS minder dan gebruikelijk te vertrouwen (ongebruikelijk lage respons op het Establishment Survey van de banengroei in de VS, wat wijst op meer "death" dan normaal van bedrijven, nog niet in de cijfers zittend).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten