17 december 2022

guidance centrale banken op hol geslagen

 De beurzen hadden er afgelopen week eerst goed zin in vanwege meevallende inflatiecijfers in de VS. Maar toen kwamen de persconferenties van de FED en de ECB. Van himmelhochjauchzend tot zum Tode betrübt zouden onze oosterburen zeggen en dat vanwege de inflatievoorspellingen van de Bundesbank.

Bij de FED waren de beleggers ietwat ontdaan door de dots voor eind 2023: de leden van de FED zaten allemaal op 5,1%. Hoger dan de markt had in gesprijsd, vooral geen rentedalingen eind 2023 kwam onverwacht. Het was duidelijk dat Powell een te lief verhaal had verteld een paar weken terug. Dat moest recht gezet worden vonden de leden van de FED en daarom waren ze met Albanese meerderheid gaan zeggen dat de rente naar 5,1% zou gaan (markt 4,9%) en dan daar heel erg lang zou blijven (en niet in de tweede helft van 2023 iets omlaag zoals de markt nu eist).. Powell denkt nog steeds aan een soft landing of een recessie van het vederlichte soort, maar dat is hoogst waarschijnlijk ijdele hoop. De economische cijfers en vooral de softe surveys geven steeds duidelijker aan dat er een echte recessie aan komt.  Ik denk geen extreem zware, maar toch echt niet een vederlichte variant, zoals 1990-1991. De FED overschat de kracht van de economie denk ik en onderschat de kracht van de inflatiedaling (de enige reden waarom ik denk dat de recessie niet erg zwaar gaat worden in de VS).  Een behoorlijke schok voor mij was de neerwaartse herziening van de banengroei over het tweede kwartaal van 1,2 miljoen naar 10.000 (eigenlijk zoals het Household Survey al gezegd had). De arbeidsmarkt in de VS is kennelijk lang niet zo sterk als het toonaangevende Establishment Survey ons gemeld heeft in 2022 (zoals niet alleen ik al vreesde). Industriële productie is nu aan het dalen en de retail sales gaan in reële termen slecht (men geeft nominaal niet meer uit aan de kerst). Men wordt voorzichtiger, ziet de waarde van het huis dalen en men zit met een auto die niets meer waard is en waar men een hoge schuld op heeft. Consumenten en producenten worden voorzichtiger en gaan besparen (= bedrijven gaan meer mensen ontslaan). Bedrijven zitten met te veel voorraden en daarom gaat de inflatie hard dalen. Ik denk zelfs meer dan nu de consensus denkt (en dat is een omslag, tot voor kort dacht ik dat de inflatie minder hard zou dalen dan de consensus,). 

De (NY) FED heeft aangegeven enige tijd een reële FED rente van 1,6% te willen hebben op de core PCE, de kerninflatie van de uitgaven. Bij een recessie moet dat lager worden, als er maar uitzicht is op verdere daling van inflatie en die is er.  Na de recessie moeten we denk ik wennen aan positieve reële korte rente als normaal. 

Dat de FED moet gaan draaien (pivot) kan men zien aan de twee jaars rente die nu hoger is dan de FED rente. Het is zeer uitzonderlijk dat de FED in die situatie de rente verhoogt, men pauzeert dan normaal gesproken of gaat de rente verlagen. Nu zal men denk ik na februari de rente niet meer verhogen en in 2023 de rente wel degelijk gaan verlagen en in 2024 komt de normale korte rente dan snel in zicht (2,5%) ..

De markt was nog veel meer geschrokken van de ECB dan de FED. De ECB loopt weer eens achter bij de feiten (net als in 2008 toen men op de hoge olieprijzen de rente verder verhoogde om zo een dramatische recessie te creëren). Men ziet nu pas dat de inflatie nog een tijd te hoog blijft en daarom belooft Lagarde nog een reeks aan renteverhogingen. Ze is vast van plan veel verder te gaan als eindrente dan de markt nu dacht (3,25%).

De boosdoener is een nieuw geloof dat de inflatie zeer lang boven 4% zal blijven. Dat zijn nieuwe sterk verhoogde inflatievoorspellingen. Vooral de Duitse Bundesbank komt ineens meet zeer langdurige zeer hoge inflatievoorspellingen aan. Niet zo zeer gebaseerd op modellen maar op opinies zo zegt men. De ECB komt de ene keer met eigen inflatievoorspellingen en dan weer (zoals nu) met de gewogen gemiddelden van de individuele banken. Deze laatste zijn nu door het dolle heen en komen terwijl de infltie al daalt met torenhoge inflatievoorspellingen. 

De ECB zal snel terug moeten komen op die veel te hoge inflatievoorspellingen en een beetje meer naar Powell moeten luisteren (die een paar weken terug zei (tot grote blijdschap van de beurs) dat je de rente niet te veel moet verhogen, omdat je dan een recessie krijgt waarbij je de rente te veel naar je zin moet verlagen  De ECB moet nu snel in de stand van beperking schade gaan staan en de rente nauwelijks of niet gaan verhogen, anders moet de rente weer terug naar onder 0. Stop, we willen niet dat de ECB alle schuld van Italië etc. moet opkopen en dat Italië een enorm hoge Target 2 rente moet betalen..  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten