22 december 2022

zijwaarts maar 2023 biedt kansen

 Er is een buitengewoon pessimisme onder de goeroes over wat 2023 zal brengen op de beurzen. dat is heel ongewoon voor het jaar voor de presidentverkiezingen in de VS. 

Het is niet zo vreemd echter, want men is vanwege goede redenen bang dat de recessie van 2023 niet voldoende is verdisconteerd (horror verhalen o.a. topgoeroe 2022 Wilson (Morgan Stanley) over winsten) en ook dat de FED woord gaat houden en een verstikkend beleid gaat voeren om de inflatie voldoende  te laten dalen. Bianco stelt dat de 2-jaar rente vroeger altijd boven de eindrente van de FED is gegaan (al lijkt dat deze keer niet te gebeuren): don't fight the FED.

De FED en ECB zijn te ver gegaan met hun negatieve guidance, behalve natuurlijk dat ze geen recessie voorspellen (dat mogen ze zo ongeveer niet, dat is self fulfilling prrohecy)  Ze zijn echter data dependent en ze zien de verslechtering van de economische groei en de daling van de inflatie (inclusief nieuwe FED--leading reeksen over huurherzieningen in de VS). Dat betekent dat de FED zich flink achter de oren gaat krabben na de grote neerwaartse herziening van de banengroeicijfers begin februari. Dat zal reden genoeg zijn om de FED-rente niet veel meer of zelfs helemaal niet meer te gaan verhogen.

Op korte termijn lijkt een en ander voldoende ernstig om de koersen wat te laten dalen. De FANG-aandelen inclusief TESLA zijn nog erg kwetsbaar. Er moeten nog heel wat neerwaartse winsttaxaties komen en de lange rente wil niet echt omlaag (men rekent iets meer op scenario dat FED gelijk krijgt). 

Op middellange termijn zal men gaan denken wat na de recessie in de VS gaat gebeuren. Is de daling van de inflatie voldoende voor herstel koopkracht? Komt er fiscale stimulering, zoals altijd en nu dringend gewenst is voor reparatie infrastructuur en klimaat investeringen?  Zakt de loonstijging weg, geen loonprijsspiraal (want er zijn te veel sectoren waar het structureel niet goed gaat)l? Vallen de winstmarges mee? Is het verhaal over technologische vooruitgang weer prachtig, zoals voor de hand ligt? 

Dat zal zorgen voor herstel van beurzen. Niet zo mooi als we gezien hebben van 2009-2021 (vanwege deglobalisatie en demografie structureel meer inflatie (= minder monetaire stimulering) en geen nog hogere winstmarges dan 2021), maar toch, omhoog. De kredietimpuls van China is positief en de FED gaat royaler worden (anders ontslag, want staatsschuld onbetaalbaar). De verwachtingen voor 2023 zijn laag gespannen en horen mee te vallen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten