Het plaatje van Bianco laat zien dat de roll return van commodities voor het eerst sinds negen jaar positief is geworden. Grondstoffen hebben drie soorten opbrengst: de waardestijging (spot return), de korte rente en roll return (de extra opbrengst die je krijgt omdat grondstoffenprijzen inprijzen dat ze duurder worden in de toekomst (contango) of goedkoper (backwardation). Backwardation is een extra opbrengst en contango een extra druk op de opbrengst.
Je kunt contango krijgen als men hogere prijzen ziet in de toekomst en als vergoeding voor opslagkosten. Backwardation krijg je als men prijsdaling ziet, bijvoorbeeld door slechte economische groei en vooral als de grondstoffenproducenten willen verzekeren van een bepaalde opbrengst in de toekomst. Vooral moeilijk op te slaan grondstoffen hebben backwardation.
Men verkocht grondstoffen als goede belegging aan pensioenfondsen omdat je een mooie opbrengst kreeg door die backwardation. Ook de lage correlaties maakten grondstoffen aantrekkelijk. Vijf van de zes crises na 1970 werden veroorzaakt / begeleid met een explosie van de olieprijzen. Grondstoffen waren vaak de redder in nood. Pensioenfondsen en particulieren belegden daarna op grote schaal in grondstoffen en weg was die backwardation. Helaas verdwenen die lage correlaties en in de kredietcrisis ging de olieprijs nog harder omlaag dan aandelen.
Bianco haalt Barclays aan dat backwardation weer terug is, omdat minder en minder hersenloos in grondstoffen wordt belegd. Zelf denk ik dat het komt vanwege overweldigend pessimisme over China, met onderschatting van het groeiherstel in Europa en Amerika. Particuloeren/ pensioenfondsen hebben de buik vol van grondstoffen, ze willen liever iets dat veilig is of opbrengsten als rente, huren of dividend oplevert.
Backwardation was overigens een slechte voorspeller of verklaarder van de opbrengsten van grondstoffen. Sinds 2009 is er zelfs een negatief verband geweest.
Bovenstaand plaatje is een benadering van de backwardation, drie maanden vertraagd en de opbrengst van grondstoffen volgens de Goldman sachs commodity index (verband met dow Jones UBS is iets zwakker). Het verklaarde ongeveer 16% van de opbrensgten. Dit is overigens geen stabiel verband. In de toekomst zal het anders zijn. Maar de laatste jaren leren dat de terugkeer van backwardation niet genoeg is om de vlag uit te steken door de beleggers in grondstoffen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten