De FED ontkomt niet aan menselijk gedrag: men werkt volgens enkele wetten van Behavioral Finance van onderreactie op bepaald nieuws in bepaalde onzekere omstandigheden.
In grote lijnen is de theorie dat als duidelijk is wat gedaan moet worden er snelle, vaak grotere stappen komen en als er veel onzekerheid is over wat te doen de FED veel kleine stapjes maakt.
Als er een schok is, of anderszins de economie in het slop geraakt is, dan is het draaiboek van de FED duidelijk: snel, grote stappen omlaag, bijvoorbeeld bij de kredietcrisis.
Maar als de economie te sterk aan het worden is, dan is het veel onzekerder wat de FED moet doen. Te grote stappen doet de economie nodeloos veel pijn. Men probeert te testen wat goed is via veel kleine stapjes.
Verder was het Reinhart opgevallen dat de wetenschapper Bernanke veel woester was met zijn plannen van beleid dan de bestuurder Bernanke. Als bestuurder was hij veel minder dapper (bijvoorbeeld met QE) dan hij gepropageerd had in zijn geschriften.
Daarom is het niet zo merkwaardig dat de markt fel reageert op verdenkingen dat de FED de punchbowl straks gaat weghalen. Er komen meestal veel meer stappen in de rente omhoog dan je aanvankelijk zou denken. Een en ander is uiteraard heel onzeker en niemand weet hoe je dit in moet prijzen. En zoals Woody Brock dan leert, dan ontstaat er trending en de rente schiet door boven (ongeveer even veel als hij te laag was geweest, zo is de vuistregel).
Mijn commentaar: In zo’n situatie zitten we nu. Het beleid van de centrale banken gaat langzaam minder ruim worden. Daar moet je op vooruitlopen. Je hebt geen idee hoe veel, maar je volgt slaafs de markt. Bernanke c.s. proberen je hiervan af te houden door te zeggen dat de marktreactie overtrokken is en hij de rente in geen jaren gaat verhogen, maar het is te laat. De markt heeft een verandering van hoe de FED-wind waait bespeurd en is overstag gegaan. Met enorme moeite probeert men het zeil de andere kant op te bewegen, wat in eerste instantie nog kan omdat de wind nog maar zwak is. Bernanke belooft hemel en aarde dat hij de rente niet gaat verhogen en de markt weet net als de kiezer dat als het de FED goed uitkomt, de rente straks gewoon omhoog gaat. Uiteraard gaat dat heel voorzichtig, maar de historie leert dat er dan voorlopig geen eind komt aan de renteverhogingen. 4% (zoals alle FED gouverneurs voorspellen voor de lange termijn) lonkt dan over enige jaren als rente van de FED en de lange rente gaat daar dan ook nog eens boven liggen. De markt ziet nu een top van 3,75% voor de FED rente in 2023, begin mei was dat nog net geen 3%. Ik denk toch echt dat we die 4% FED rente al binnen vijf jaar gaan zien, misschien al over drie jaar.
Tijdelijk gelooft men de FED uitstelbelofte nu weer, als het wat minder omhoog met de economie/ kredietverlening/ inflatie lijkt te gaan. Pimco roept reeds dat de eerste renteverhoging niet voor half 2016 komt en ja hoor, de rente kan dan even omlaag, omdat de volgelingen van Bill Gross c.s. weer even wat later en rustiger die renteverhogingen willen inprijzen. Als de groei in de VS in 2014 naar verwachting een hele tijd boven 3% blijft, dan zou het logisch zijn als men die 4% FED- rente wat eerder ziet komen dan na 2023.
N.B. de markt prijst in dat de rente enorm gaat stijgen op lange termijn (ongeveer 0,3% per jaar bij ons en in de VS 0,4%). Om geld te verdienen met een lagere rentematch voor pensioenfondsen moet de rente dus nog harder stijgen dan is ingeprijsd. Dat is wel degelijk mogelijk, maar lang niet zo waarschijnlijk als de voorspelling dat de rente de komende jaren zal gaan stijgen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten