29 oktober 2015

China: zorgen ebben weg net als bij Griekenland

Het lijkt een beetje op Griekenland. Een hele tijd is de kapitaalmarkt alleen maar aan het piekeren hoe erg het mis is in Griekenland en dan schenkt men er ineens geen aandacht meer aan. De problemen van Griekenland zijn echt niet weg. Zoiets lijkt nu ook aan de hand met China. De wereld zou vergaan omdat China niet met 7% groeit maar met iets als 5%. Ineens heeft men het er nauwelijks nog over. Niet dat de groei in China aantrekt, maar men zit er niet meer zo mee. De yuan is behoorlijk stabiel tegen de dollar. Overigens niet zo verrassend bij zo veel valutareserves en bij pogingen van China om de yuan als reservemunt in de SDR te krijgen. Nu de FED niet doldriest de rente aan het verhogen is, is het al helemaal gemakkelijk om de yuan stabiel te houden. Men weet nu beter wat de problemen van China zijn en men ziet dat ze niet te erg zijn. Ja, de groei van de industriële productie zwakt af, maar consumptie groeit door. In totaal betekent dit minder groei en een minder grondstoffenintensieve economie. Maar de vraagschok die een negatieve voorraadcyclus veroorzaakte is bijna voorbij. Het bedrijfsleven en vooral de staatsbedrijven zijn te veel schulden aan het maken, er zijn meer slechte schulden dan de alleen officieel gepubliceerde, maar dat is al decennia zo en een en ander lijkt nog wel enige jaren ongeveer onder staatscontrole te kunnen blijven.
Capital Economics denkt net als bijna iedereen dat de groeicijfers wat overdreven zijn. Er zijn economen die een nog grotere aanpassing nodig vinden en er zijn er ook die een veel kleinere aanpassing nodig vinden.
 De bubbel in vastgoed. Woeste schommelingen, maar er lijkt weer enig herstel door de monetaire verruiming


de kredietbubbel groeit
De Chinezen kopen weer meer auto’s. De verlaging van de BTW zit nog niet in de cijfers, dus de komende maanden zal men wel nog betere cijfers zien.
aan China ligt het niet, die lage benzineprijs

Geen opmerkingen:

Een reactie posten