Sinds 2010 heeft de FED het rentebeleid overgedragen aan de markt. Als de aandelenkoersen te veel dalen, moet de FED met een cadeautje komen. QE2, QE3 , Operation Twist. Dat waren de vorige drie cadeautjes toen de S&P meer dan 10% (nou ja 9,9%) daalde.
Nu kwam men met geen verhoging in september en dat is na de stoorreactie van Yellen over waarom de inflatie zou kunnen stijgen rechtgezet door Brainard. De inflatie kan ook dalen en daar sta je veel machtelozer tegen dan tegen stijgen van inflatie. Dus geen renteverhoging voor maart en daarna ook niet.
Tarullo viel haar bij. Waarom is dit extra bijzonder? Brainard en Tarullo horen bij het groepje gouverneurs dat door de regering wordt benoemd. Zij stemmen altijd hetzelfde. Alleen in 2005 stemde de gouverneur van New Orleans tegen uit solidariteit met de slachtoffers van Katrina. Zoiets moet er dus an de hand zijn om het cordon te breken. Dat gebeurt nu dus niet, dus zit je gebeiteld met speculeren op geen verhoging van de FED tot minstens maart. Jammer dat daar nog maar weinig geld mee te verdienen is. De FED kan uiteraard op nu nog duistere gronden toch de rente te verhogen, maar de markt vindt dat bijna met de dag kanslozer.
De FED heeft met veel moeite een wealth effect gekregen en dat is het enige dat voor groei zorgt, nu de overheid niets meer mag doen van de Tea Party (sequester!) en het bedrijfsleven liever eigen aandelen terugkoopt/ dividend uitdeelt/ de balans moet versterken.
zes jaar moeite zo maar weg gooien? Mooi niet, hoor je de FED denken.
Het gevolg is dat de euro ijzersterk is, Griekenlands misère helpt geen moer. Nowotny is het zat en dreigt met extra maatregelen, want de euro mag niet uitbreken.
Deze zit op een kritisch niveau volgens de chartisten. De euro is wel overbought. (plaatje Goldman Sachs)
De goudgoeroes zijn door het dolle heen. Omhoog met de goudprijs. De FED houdt nooit meer op met de dollar te ontwaarden. Voorlopig is de neerwaartse trend echter niet doorbroken.
Dan moet de enorme afbouw van valutareserves van de Opkomende Landen stoppen.
Vooral de valutareserves van Indonesië lopen vaak in de pas met de goudprijs.
Kortom, de markt zet erop in dat de FED gaat overdrijven et het monetaire beleid. Vooralsnog leidt dit niet tot hogere inflatieverwachtingen. Dat is pas een zorg na 2020 en wordt niet meer ingeprijsd.
Inflatieverwachtingen
VS nu onder die van Eurozone, heel vreemd en een zwakke euro versus dollar
signalerend, het omgekeerde van wat de rest van de indicatoren zegt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten