4 oktober 2015

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week


De beurzen bleven volatiel, maar per saldo veranderde er niet zo veel. Glencore ging onderuit en dat is een systeemrisico voor grondstoffenhandel. De rente daalde wel. De markt gelooft overduidelijk niet meer in een renteverhoging van de FED in 2015. De tegenvallende werkgelegenheidsgroei bezegelde het lot van een renteverhoging in oktober, zo riep men. Gouverneur Williams, beste maatje van Yellen, had geroepen dat een tegenvallend cijfer hem niet afhield van een renteverhoging in oktober. De na Yellen en Fischer belangrijkste FED gouverneur Dudley riep ook zo iets, met de waarschuwing dat de inflatie in 2016 richting FED doel zou gaan. Na de flinke stijging van de Amerikaanse beurzen op vrijdag is een renteverhoging in oktober toch niet helemaal uitgesloten. Het sentiment voor aandelen en credits is in rap tempo erg verslechterd, iets te veel zo lijkt het.

De ISM daalde in de VS, maar bleef nog wel boven 50, nog steeds groei van de industriële productie aangevend. Dat is niet zo slecht vanwege de minivoorraadcorrectie die gaande is in de VS.
De terugval van de werkgelegenheidsgroei in de VS en neerwaartse herziening van de vorige maanden was een stevige tegenvaller. De participatiegraad daalde van 62,6 naar 62,4%. Lonen daalden fractioneel. De werkweek werd iets korter. De werkloosheid daalde fractioneel, omdat de arbeidsmarkt niet groeide. Zo bezien is 142.000 groei werkgelegenheid helemaal niet zo slecht.

Het beschikbaar inkomen steeg vorige maand met 0,3% en de uitgaven met 0,4% en er waren opwaartse herzieningen. Goed in reële termen. Nieuwe orders daalden opnieuw, nu met 1,7%. Slecht.
Autoverkopen waren met 18,2 miljoen (17,6 miljoen verwacht) zeer sterk in de VS. In China verlaagde men de BTW met 5% op nieuwe auto’s, dus daar gaan de autoverkopen aantrekken. Het schandaal bij Volkswagen gaat natuurlijk niet leiden tot lagere autoverkopen in de wereld.

Pending home sales daalden iets in de VS, maar het sentiment van huizenbouwers (NAHBMI) steeg tot de niveaus van voor 2006.

PMI’s veranderden niet zo veel in Europa. Iets omhoog in Frankrijk, iets omlaag in Duitsland en Italië.
Het consumentenvertrouwen steeg flink in Italië.
Deflatie is weer terug in Europa door de lagere olieprijzen.


PMI’s in China waren laag, maar dat was geen verrassing. De winsten in de industrie daalden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten