18 oktober 2015

Tina slaat toe op de aandelenmarkt en koopt ook olie

De afgelopen week stegen de koersen door, terwijl de markt erg overbought was en het winstnieuws wat tegenviel (vooral omzetten). Dat zorgde voor enige daling op dinsdag en woensdag, maar dit werd op donderdag weer resoluut weggepoetst.
(https://www.stocktrader.com/2015/10/16/market-recap-oct-16-2015/)
In de voorgaande post http://beleggenopdegolven.blogspot.nl/2015/10/de-zorgen-zijn-wat-minder-het-geld.html liet ik zien dat de beleggingsflow naar beleggingsfondsen (tegenwoordig bijna alleen maar naar ETF’s) in de VS is omgeslagen van flink negatief naar positief.
De woorden van de FED hebben indruk gemaakt. De rente blijft nog lang ongeveer nul, voor rendement moet je naar iets anders zoeken dan deposito’s of staatsleningen. Er zit niets anders op dan risico nemen (TINA: there is no alternative).
Er zitten heel wat speculanten verkeerd, short, dus als Tina doorkoopt, dan wordt het een akelige zaak. Dan kunnen de koersen flink oplopen.
Ter Veer zou zeggen: als je echt in de vierjaarscyclus optekent dat we L gehad hebben en in de fase AB zitten, dan krijg je de mooiste stijging van de cyclus. Iedereen heeft het nog benauwd, maar ondertussen stijgen de koersen verder, de markt wacht niet op jou, totdat jij ook het licht ziet.
Of we in die mooie fase AB zitten is lang niet zeker, maar wie weet. 2300-2400 voor de S&P lonkt dan voor het einde van dit jaar.

Op het Nederlandse journaal melden ze ongeveer hetzelfde voor Nederlandse beleggers als wat de Amerikanen bij BAML riepen: men koopt weer, belegt weer. Men heeft in de zomeruitverkoop nauwelijks of niet verkocht en koopt nu meer dan men in de afgelopen jaren deed.

Ik denk dat je het een beetje met de oliemarkt kunt vergelijken. De olieprijs heeft een smak van je welste gemaakt in het afgelopen jaar, maar de beleggers stapten niet uit olie. Speculanten bleven netto long zitten (wel minder dan vroeger) en de olie ETF’s groeiden maar door in omvang. Men slikte de verliezen. Men kocht maar bij en bij. Vooral de laatste weken heeft men de smaak te pakken. 

(via Bianco)
Tina  heeft overduidelijk ook een oogje op olie. De belegger gelooft gewoon permanent in olie, de wereld draait om olie, we voeren permanent oorlog om olie, olie is iets bijzonders. Zonder olie staat de wereld stil en dat kan niet. Bijvoorbeeld Bianco roept om de grote capitulatie na al die verliezen, men moet toch inzien dat er te veel olie wordt geproduceerd en niemand de productie wil terugdraaien? Ja, maar toch verkoopt Tina niet, men doet maar niet uit paniek al die olie van de hand. Heel merkwaardig. This time is different, de rente is nul en blijft nul, cash is trash. 7% dividendrendement op Shell? Dat wordt vast minder maar 4% is toch ook al heel veel? De investeringen in oliewinning zijn nu zo ver aan het terugvallen dat over enige jaren een olieprijs boven de $100 per vat bijna gegarandeerd is.
En zo is het met de dividenden op de beurzen. In de VS is dat gemiddeld 2% en dat stijgt in de loop der jaren, terwijl je op staatsleningen minder krijgt en straks tegen verliezen aanloopt die net zo groot kunnen zijn als bij aandelen als de rente onverwachts toch flink oploopt.

Waar gaat dat naar toe? De kaart van de Kondratieffgolf zegt nog behoorlijk omhoog tot 2018 en het plaatje dat je bij 2,5% economische groei met zeer lage recessiekans ‘recht’ hebt op 12% koersstijging impliceert dat ook.  
 Maar duidelijk is dat het niet verhogen van de rente door de FED nu een flinke bubbel gaat veroorzaken op de beurs. Tina doet aanvankelijk goede zaken en krijgt steeds meer navolgers, maar Tina is na enige (soms hele) tijd geen goede belegger.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten