4 oktober 2011

Griekenland en de Eerste Wereldoorlog


Griekenland haalde zijn doelstellingen niet. Dat gebeurt elk jaar. Gezien de economische tegenvallers is het raar dat de tegenvallers in 2011 kleiner zouden zijn dan in 2010. Dat zal uiteindelijk ook wel niet het geval zijn. Het zou al een geweldige prestatie zijn als het tekort in 2011 kleiner is dan in 2010.
Kortom het wordt niets met de terugdringing van het Griekse overheidstekort en de IJslands/ Argentijnse aanpak komt naderbij.

Bianco probeerde nog mensen uit de droom te helpen dat een oplossing voor Griekenland en de rest van de Europa simpel is. Mensen denken dat men in Europa voor een EFSF hulpplan aan het stemmen is om voor duizenden miljarden aan obligaties van Italië, Spanje en de hele rataplan op te kopen. Dat is een dure vergissing: de politiek loopt enkele rondes achter bij wat nodig is. Zo willen de politici het ook, want het enige wat ze leren naarmate ze meer ervaren worden is hoe je beslissingen kunt uitstellen. Men wil deze tactiek tot het uiterste perfectioneren op het ogenblik, maar ondertussen zorgt de kapitaalmarkt voor een ramp.

Wat te doen? Die politici tot haast manen heeft geen zin, net als aandringen op meer belasting betalen door rijken in Griekenland (en Italië en de VS en ...). Misschien moeten de kapitaalmarkten een tijdje dicht, net als in de Eerste Wereldoorlog in veel landen het geval was. Een Tobin tax van 10% op elke transactie, dat zal werken, dan hoef je de kapitaalmarkt niet eens officieel te sluiten.
Anders verliezen we de oorlog tegen het Griekse gevaar vanwege de slimme Blitzkrieg van de kapitaalmarkten. Het Zeeuwse meisje met haar goedkope oplossing (€ 440 miljard zonder leverage) moet het afleggen tegen de dure oplossingen van de kapitaalmarkt (er moet een geloofwaardig kapitaal klaar staan van € 3000 miljard).

We weten eigenlijk al hoe het moet aflopen: de Eerste Wereldoorlog was (net als de Tweede) snel voorbij toen de VS zich er echt tegen ging aanbemoeien.
Dat is nu eindelijk ook gebeurd: Amerika trekt ten oorlog, want als men niets doet is de herverkieizing van Obama onmogelijk. In de wereld is er nu eenmaal niets belangrijker dan de herverkiezing van de president van Amerika, daar mag men gerust oorlog voor voeren (Irak), regeringen afzetten, met belastinggeld smijten. Alles is geoorloofd. Daarom stuurde Obama Geithner. De betkenis hiervan wordt door de markten onderschat. Er gaat nu echt iets gebeuren. Geithner heeft zijn eerste zet gedaan: enorme leverage op een SPV van de EIB. De Duitsers spartelen met alle geweld tegen, maar de VS verslaat hen en de geallieerden in Zuid Europa eisen niet op te brengen schadebetalingen vanwege de door Duitse politici veroorzaakte schade (en van met Duitsland collaborerende landen als Nederland)net als na de Eerste Wereldoorlog en ontstaat hyperinflatie door te veel geld drukken à la Weimar.

De andere parallel is die met IJsland. Griekenland kan net als IJsland niet zijn verplichtingen nakomen. Wat terug te betalen van die verplichtingen? Eerst zegt de regering dat men behoorlijk wat wil terugbetalen. Dan roept een politicus de rest tot de orde dat het volk dat moet bepalen. Een Albanese meerderheid vindt dan dat elke cent te veel is om aan die afpersers uit het buitenland, die IJslands/ Griekenlands wanbeheer eerder hadden moeten zien en voorkomen, uit te betalen. Aldus wordt Griekenland alsnog gered en blijft er de zon goed schijnen.

Maar goed voor de politici dat het niet zo lijkt op de Tweede Wereldoorlog, anders worden de politici die een tijdige deal saboteerden naar een nieuw Neurenberg getransporteerd (welke politici dat zijn wordt dan bepaald door wie de oorlog wint: de Duitse Mannschaft of de Griekse helden).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten