10 augustus 2012

Waarom stijgen de beurzen zo veel, terwijl de vooruitzichten nog zwarter dan zwart zijn


Ahend Jan Kamp van IEX signaleert dat (en terecht contrair), als hij CNBC aanhaalt: Traders Watch to See If 'Most Hated Rally' Can Get Lift Off From 1,400:

 Winstvooruitzichten worden scherp naar beneden bijgesteld en het eind voor de winstgroei naar beneden zetten voor 2013 is nog niet in zicht.
  • De macro data uit de VS zijn slecht
  • Alles wijst op een zwakkere wereldeconomie
  • De fiscal cliff in Amerika die het vertrouwen en groei gaat wegmaaien in de VS
  • Europa lijkt verloren, het pad van Afrika 20ste eeuw in te slaan.
Kortom de wall of worry is wel erg hoog deze keer.

 Nu stijgen beurzen helemaal niet mooi met de winsten mee. Op lange termijn natuurlijk wel, maar op korte termijn niet.


We zitten gewoon keurig in het midden qua winststijging, helemaal niet extreme veel of weinig en dat leverde in het verleden de beste beurzen op. Het is helemaal niet erg dat er volgend jaar geen 12% winstgroei komt (overigens een heel gemiddeld cijfer voor een verwachte winstgroei; in de meeste jaren wordt na het optimistische begin flink wat van de cijfers afgeschaafd, dat het dit jaar ook gebeurt is eigenlijk geen nieuws (als het niet gebeurt, dat is nieuws)). We verwachten immers als belegger helemaal geen 12% koersstijging op lange termijn, ook al fabriceren heel wat analisten zo’n cijfer.  Via Bill Gross, Arnott etc worden we er voortdurend op gewezen dat in de huidige omstandigheden 2% al heel mooi zou zijn. 5% zou al prachtig zijn, omdat je ook nog dividend krijgt. Waarderingen zijn niet afgestemd op 5%, maar op minder. Dus als de gemiddelde belegger echt gaat denken aan torenhoge winststijgingen van 5% per jaar en dat verdisconteren, dan stijgen de koersen nog veel harder.

En gaat het zo slecht met de macro? De economic surprises zijn minder aan het tegenvallen (vooral in China en de VS), zoals ook hoort als de olieprijzen wat stoom hebben afgeblazen



Plaatjes van Shore Capital UK en de verwijzingen naar hun bronnen

 En dan die fiscal cliff. Daar schrijven de brokers ineens steeds meer over. Er is geen nieuws over, de politici doen hun best er een potje van te maken, ze stellen alles uit tot na de verkiezingen en geven elkaar de schuld dat er geen voortgang is. Niets nieuws dus en de beurs laat het voorlopig koud.

Europa gaat ten onder, het is het nieuwe verloren continent. Misschien moet men meer geloven in de wijsheid never fight de ECB, zeker niet met super Mario aan het roer. 

Koersen gaan omhoog omdat het beter gaat dan verwacht. het gaat slecht, terwijl men denkt dat het erg slecht gaat, de recessie in Europa nooit op zal houden. Dus valt een en ander mee.
Zo goed gaat het nu ook weer niet, daarom houdt de stijging misschien betrekkelijk snel op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten