Zijn website laat eigenlijk nu al een verbluffend aantal nieuwe technologische mogelijkheden zien. Die leken nog ver weg toen hij in 2005 over singularity schreef. Er spelen nu zo veel nieuwe technologieën in ontwikkeling, meer dan ik ooit gezien heb. Ja 3D printing wordt groot, ook van organen http://www.kurzweilai.net/a-new-micro-robotic-technique-for-3d-printing-tissues. Gentechnologie gaat de wereld veroveren. Drones worden gewoon etc.
Zijn recensie http://www.kurzweilai.net/a-review-of-her-by-ray-kurzweil is niet zo zeer bijzonder door wat hij te zeggen heeft over het verhaal van de film, maar door het uitleggen dat een en ander snel werkelijkheid zal worden. Men zal verliefd worden op virtuele systemen. Niet precies zo, maar de kennis is ervoor. In de film leert de computer razendsnel en curieus is dat Kurzweil dat nu net een van de onwaarschijnlijke dingen vond. Operating System Samantha legt na enige tijd contact met vele duizenden Operating Systems en wordt op vele honderden verliefd tot grote jaloezie van de hoofdpersoon. De film krijgt een complimentje omdat getracht is niet alleen het kunstje van verliefd worden op de computer in de toekomst wordt uitgewerkt, maar ook vele nieuwe vindingen erbij worden verzonnen, wat natuurlijk veel echter is dan in de films waar maar op een punt vooruitgang is gemaakt met de technologie.
In de toekomst zijn volgens hem dingen als in de film Being John Malkowitz mogelijk. Je zult dan via de computer niet alleen kunnen zien en horen, maar ook voelen, lichamen besturen (kan nu al op zeer beperkte schaal, als je maar de juiste chips inplanteert)
Eigenlijk laat de film zien dat de Turing test (dat je na enige tijd nog niet door hebt of je met een computer aan het praten/emaillen bent of met een mens)snel gehaald zal worden door de computer. De nerd ruilt met liefde zijn menselijke vrouw in voor de AI-dame, dan moet de computer zich toch lange tijd voordoen als een soort mens.
Je ziet nu het gevaar
dat de AI veel slimmer is dan de huidige mens en zo de wereld kan overnemen.
Kurzweil is daar niet zo bang voor. De mens blijft inclusief (ingebouwde) gadgets en chips slim genoeg. Mens + AI is per definitie aanvankelijk slimmer, maar het voelt niet goed aan.
Je ziet toch geen schaakwedstrijden van mensen plus computer tegen elkaar, het
zijn de computers die het moeten doen zonder hulp van betekenis van de mens.
Zonder ingebouwde chips ben je straks te dom om goed te kunnen functioneren in bijna elke goed betaalde baan. Maar dan kunnen die systemen de baas over jou gaan spelen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten