14 april 2019

De tegenstelling tussen obligatiemarkt (het gaat verkeerd met groei) en aandelenmarkt (het gaat Goldilocks)


De beurzen zijn prima hersteld na kerstmis en het momentum lijkt zo sterk dat men bang moet zijn nog meer van de stijging mis te lopen als men niet koopt (FOMO: the fear of missing out). Die koersontwikkeling wijst op een Goldilocks-macro van laag genoege inflatie om de centrale banken royaal te houden zonder vrees voor deflatie. Een recessie lijkt nog ver weg. Het neerwaarts momentum van macro-indicatoren lijkt te zijn gestopt en te draaien zoals in China, niet zo erg te zijn en iets te verbeteren (VS) of de neergang lijt te stoppen (Europa). Er komt herstel van onduidelijke kracht en centrale banken gaan dat herstel niet aborteren voor het levensvatbaar wordt (Yellen/ Bernanke hadden het er niet voor niets over in december dat de FED de economische cyclus vermoordt, de FED is lang niet altijd lief en de vingers van menig  president jeukten om te zorgen voor een meer welwillend oor bij de FED onder dreiging van oneervol ontslag en wat dies meer zij, Trump is niet de eerste die dit doet, Nixon maakte het bonter met als gevolg de uit de hand lopende inflatie va de jaren zeventig)..
De obligatiemarkt geeft geen herstel van de roei aan, geen kalmering voor de vrees dat we aan het einde van de cyclus zitten. Inversie van de rentecurve geft aan dat er een recessie in de VS heel wel kan gaan optreden over ongeveer een jaar, misschien later, misschien zelfs ietsje eerder.
Als dat gaat gebeuren, zal het flink bergaf gaan met de winsten en gaan de credit ratings in gestrekte draf het ravijn in. Nu al gaat het erg hard met de downgrades. Het raakt de credit spreads om duistere redenen nog niet. Op de aandelenbeurzen doen juist de cyclische aandelen (industrie, consumer discretionary) het heel goed ondanks steeds gecompliceerdere perikelen van o.a. de auto-industrie.

Vergeleken met kerstmis zijn de nodige zorgen verdwenen of minder geworden: de FED gaat de rente niet verder verhogen, eerder verlagen, de inflatie loopt niet uit de hand,, de handelsoorlog wordt niet nog erger, geen institutionele crisis vanwege onbetamelijke beschuldigingen aan het adres van Trump, China gaat niet een twee drie kopje onder.
Er zijn wel iets meer zorgen over schuldenmassa’s, waarderingen, winstgroei. De zorgen over de handelsoorlog zijn nog niet weg, die over economische groei ook niet.Maar nee, er is niet zo veel recessieangst als de rentecurve zou moeten oproepen.
Wie heeft er gelijk? Moet je aandelen toch maar door blijven kopen?
De Amerikaanse geschiedenis leert dat je eigenlijk altijd aandelen moet blijven door kopen, tenzij er snel een recessie komt van importante omvang. Als de rentecurve inverteert, dan gaan de koersen vaak nog een jaar lang omhoog. Bovendien rekent men bij aanvang van inversie er altijd op (nu is geen uitzondering) dat er deze keer geen recessie komt vanwege van alles en nog wat (nu: de FED is lief, volgend jaar verkiezingen, de rentecurve is alleen maar invers omdat de termijnpremie onheus negatief is geworden) .
Als het een recessie van niets gaat worden zonder overdreven waardringen (denk aan 1990/1991), dan zal timing vaak slecht uitpakken, omdat men dan te vroeg verkoopt en te laat terugkoopt. Als er iets op ons afkomt als de sluipkrach van 2000/2003, de kredietcrisis van 2008 of de oliecrises van 1973 en 1980/82 dan loonde het wel om ver van te voren in te pakken.
Vooralsnog lijkt het erop dat we geen enorm erge recessie gaan krijgen, omdat er niet zo veel slechte schulden zijn (er is voorzichtiger geïnvesteerd) en er geen inflatieprobleem lijkt te zijn, Maar de schuldenberg is wel enorm gegroeid sinds 2008. De cyclus is erg oud en te veel slecht geleide bedrijven zijn te lang in leven gehouden (meer een probleem in Europa dan in de VS). Daarom zijn diverse economen toch erg bang voor de komende recessie, te meer daar het begrotingstekort in de VS nu al zo groot is bij record lage werkloosheidsuitkeringen.
Veel hangt er van af of we een nu onvoorziene schok gaan krijgen van betekenis. Dat is per definitie moeilijk te voorspellen en niet iets om via timing op in te zetten.
Dan heb je nog waardering van aandelen. Dat geeft bijna nooit op tijd een signaal. Het geeft wel een aanwijzing of je kansen asymmetrisch slecht zijn, zoals in 1987 en 2000. Nu lijken waarderingen niet zo hoog, maar dat is vooral, omdat we sinds 1995 gewend zijn geraakt aan uitzonderlijk veel hogere waarderingen dan voor 1995, mede dankzij de FED (de Greenspan put, de negatieve correlatie tussen aandelen en obligaties die een laag portefeuillerisico belooft).
De recente Europese geschiedenis wijst op een ander gevaar: het langdurig uitblijven van winstgroei. En daardoor een achterblijvende beurs. Dat kan ook gebeuren zonder recessie. De hoge extra winsten uit sterke exportgroei lijken een illusie te worden bij de huidige politiek van Trump (gesteund door democraten) en de Chinese politiek om in 2025 alles zelf te maken, minder te importeren (ten dele ook, omdat men (vrijwel zeker weten op basis van de huidige enorme omvang) niet langer ongebreideld meer kan exporteren naar de VS). Lage economische groei heeft na 2008 gezorgd dat Europese aandelen nog steeds niet het winstniveau van rond 2007 bereikt hebben. Het is enigszins onduidelijk waarom de winstgroei zo is achtergebleven bij die van de VS. deels komt het door de lagere economische groei, deels door het wegvallen van extra groei door globalisering en deels door minder inkoop van eigen aandelen. Dat laatste is een zeer belangrijke reden waarom de Amerikaanse beurs het zo goed deed na 2008 vergeleken met Europa. Nog een belangrijke reden is financials. Die deden het na 2000 enorm goed in Europa vergeleken met de VS en na 2008 kwamen ze in een tomeloos diep dal waaruit de meeste Europese financials bij lange na niet uit gekropen zijn..
Ja, groei in de VS kan best nog jaren positief blijven, maar dat zal gaan via meer loongroei en meer overheidsuitgaven voor zorg en klimaat. Dat kan heel goed een zeer matige winstontwikkeling zijn, goed mogelijk door de hoge winstmarges van nu waar best wel iets van af kan zonder dat er te veel problemen ontstaan. Amerika krijgt een soort Europese groei, vooral bij een democratische president. Die hoeft er niet te komen, want er zijn genoeg deplorables die uit een soort masochisme toch dol graag op Trump stemmen die dan de belasting voor rijken en bedrijfsleven verder kan verlagen.

Het verhaal van de Amerikaanse geschiedenis wijst op doorgaan met kopen, het Europese verhaal op voorzichtigheid.
Veel hangt er van af of het inflatieverhaal Goldilocks blijft. Op korte termijn lijkt dat zo, maar bijvoorbeeld Ellen Zentner, de prima macro econoom voor de VS van Morgan Stanley) ziet inflatie nu toch wel heel veel meer oplopen dan zij vorige jaren dacht

(plaatje voor kerninflatie gemeten over het hele nationale inkomen, de lievelingsindicator van de FED. Deze kerninflatie PCE is (0,5% denkt men vaak) lager dan de meeste inflatie-indexen, omdat die o.a. deflatoire zaken meeneemt zoals investeringen, importen uit goedkope landen die duurdere goederen vervangt)
2,5% is niet zo heel veel, maar de trend is te erg omhoog en het niveau is ook een breuk (want vrijwel nooit boven 2,2%) met wat we sinds 1997 (de tijd van negatieve correlatie aandelen/obligaties met o.a. daardoor hosannawaarderingen) gewend zijn geraakt. Je moet met dat oplopen van de inflatie oppassen leerden we uit de jaren 70.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten