28 april 2019

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week


All time highs voor de S&P500, zij het niet heel erg overtuigend. De winstcijfers vielen mee, maar dat wisten we al, eigenlijk wilde men wat meer (Intel, Exxon, 3M). Meer geloof in een mateloos verruimende FED, economisch herstel en een handelsdeal maar vooral de laatste weken ook meevallend bedrijfsnieuws. Winsten vallen meer dan 4% mee en de omzetten vallen eigenlijk nog meer mee. Dat is ook weer niet zo’n raadsel bij een groei van 3,2% van het BNP in het eerste kwartaal, terwijl we ons in januari nog aan het instellen waren op een cijfer beneden 1%. Het lijkt wel zo’n onbegrijpelijk goed Chinees cijfer bij een groei van de consumptie van slechts 1,2% en een hinder van 0,3% vanwege de sluiting van de overheid aan het begin van het kwartaal. Netto export zorgde voor 1% extra (door val in import) en voorraden zorgden ook voor 0,7% extra. Investeringsgroei in bouw, machines etc. was zwak (bij doorgaande sterke groei investeringen in intellectueel eigendom). Onderliggende kerngroei was dus niet zo sterk, ongeveer 1,2-1,5%.  

De olieprijs ging uiteindelijk een beetje omlaag, een aanvankelijke stijging door de strengere oliesancties van de VS tegen Iran met bijbehorende tegen dreigementen over sluiting van de straat van Hormoez wegwerkend. De olievoorraden in de VS lopen behoorlijk op.

Biden stelde zich schoorvoetend kandidaat en dat stopte de daling van de koersen in de gezondheidszorgsector (deze week althans).
Kim en Poetin poetsten hun imago op via een wederzijdse ontmoeting en ze waren het eens: Amerika is de ‘bad guy’.

In de VS steeg de verkoop van nieuwe huizen (wel tegen lagere prijzen dan in vorige jaren om de millennials meer kans te geven een huis te kopen). De verkoop van de bestaande huizen daalde echter. Gezien de sterk stijgende trend van hypotheekaanvragen om een huis te kopen (maar vorige week een daling) zal de huizenmarkt wel herstellen. De Architecture Billing Index daalde echter, geen overbuilding van commercieel vastgoed kennelijk. Er was vorige week een 37.000 stijging van initial claims van werkloosheid van het record lage niveau van 193.000. Nieuwe orders duurzame goederen stegen.

Chinese aandelen gingen zo’n 5% onderuit (op berichten dat de fiscale en monetaire stimulering niet verder uitgebreid lijkt te gaan worden omdat de groei al hoog genoeg was), maar staan toch nog 24% hoger dan aan het begin van het jaar.
De groei van de industriële productie in China was veel hoger dan verwacht, maar de buurlanden deelden -tegenvallend- niet mee in de feestvreugde. Vooral groei Zuid-Korea was slecht.

De Bank of Japan beloofde het niet in haar hoofd te halen de rente te verhogen voor lente 2020.

Al met al nam het geloof in aantrekkende groei in de wereld weer verder toe, maar men waarschuwt wel meer dat de groei niet echt goed gaat worden. Inflatie gaat nog wat aantrekken op de hogere olieprijzen, de PCE kerninflatie lijkt zijn dieptepunt op jaarbasis te gaan zetten bij de cijfers komende week.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten