22 april 2019

Paasbest?


Pasen lijkt niet het beste boen te brengen voor de beurs. De leiders van China laten naar buiten brengen dat ze nauwelijks nog extra de groei gaan stimuleren. Chinese beurs -1,7%. De rente is flink gestegen recentelijk in China. Het Witte Huis suggereert dat er geen uitzonderingen meer horen te zijn voor het kopen van olie uit Iran. Olieprijs +2,5%. Nadere bestudering van Mueller rapport laat toch wel erg veel vuile was rond de regering Trump zien. Impeachment kansloos, maar de kiezer is niet blij. Approval rating Trump -3% naar een magere 37%. Medicare for all, het grote doel van de democraten lijkt dichterbij te komen. Healthcare is de slechtst presterende sector in 2019 tot nog toe.

VIX is weer heel laag geworden en er is daardoor zorg dat het de stilte voor de storm is. Bad Trump is nu een thema. Trump doet alles fout voor de beurs. Handelsoorlog met auto’s, wie weet is hij zo gek om hier vanaf half mei op aan te sturen. Lager begrotingstekort? Niet goed voor groei. Iran etc. sancties? Niet goed. Trump heeft toch last van Mueller rapport, al pet het hem wel  ongeveer vrij, maar vooral omdat hij president is.

Dan is er nog het thema van irresponsibly dovish FED. Dat vindt Trump prettig, maar markten maken zich ongerust. Olieprijs omhoog, beursherstel zorgen voor hogere inflatieverwachtingen. De FED hoeft even niet extra lucht te geven en lijkt dat ook niet te gaan doen. Inflatie lijkt op te lopen via olieprijzen, huren, gezondheidszorg, autoprijzen, transport.

Ondertussen komen de winsten over het eerste kwartaal binnen. Beter dan verwacht. De verwachte  jaar vooruit winst van de S&P500 stijgt weer. Die was afgebrokkeld van 172 naar 167, maar staat nu weer op 172. Verdere stijging is mogelijk zo lang men geen recessie/ grote margedruk ziet.
Die recessiekansen over één jaar in de VS beginnen toch wat hoog te worden. De wekelijkse tabel van jeff miller van a dash of insight https://www.dashofinsight.com/weighing-the-week-ahead-why-is-the-market-so-quiet/ laat nu 34% kans zien, enige maanden terug was dit maar 24%. Op kortere termijn lijkt de kans erg laag, nog geen 5%. Totdat er plotseling een schok komt, dan wordt alles anders. Maar zo’n schok hoeft er natuurlijk niet te komen dit jaar.
Het momentum van de groeivoorspellingen is weer omhoog en men vindt de inflatie Goldilocks. Dan kunnen beurzen uiteraard verder omhoog.

JP |Morgan (Crisafullli) stelt:
Headlines the SPX is increasingly ignoring:
o "US and China trade talks moving forward"
o "China growth comes in ahead of expectations"
o "China adopts stimulus to bolster growth"
o "ECB and Fed officials express concern about disinflation trends (but avoid
prescribing specific policy responses)”
· Headlines the SPX would like to see:
o “US and China strike trade deal that immediately removes all tariffs”
o “European growth starts to show sustained signs of improvement following several
quarters of sluggish growth”
o “Biden formally enters the race and polls well vs. Sanders”
o “Trump rules out the imposition of auto tariffs”
o “In the interest of avoiding economic disruptions ahead of an election year, the
White House works aggressively w/Congress to resolve the upcoming budget and
debt ceiling deadlines”
o “Fed officials consider incremental policy actions to address inflation shortfall
despite ongoing US growth strength”
o “ECB rolls out generous TLTRO terms and officials firmly open the door to balance
sheet options if nominal growth continues to struggle”
o “Weidmann ruled out as a replacement for Draghi”
o “S&P 500 EPS estimate cuts come to an end and the ’20 consensus creeps up a few
dollars”

Beurzen reageren niet meer op het oude goede nieuws. Er moet nieuw goed nieuws komen. Dat lijkt nog even uit te blijven (alleen Biden komt woensdag in de race zegt men) en daarom maakten de beurzen weer eens een pas op de plaats. Rust.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten