23 april 2019

Matejka bullish vanwege China


In de vorige blogposten heb ik nogal wat somberheid laten doorschemeren. De cyclus begint steeds meer tekenen van slijtage te vertonen, de politieke cyclus is niet meer zo gunstig in de VS, de FED heeft voorlopig genoeg zijn best gedaan, het gaat niet goed met de winstontwikkeling en dat terwijl de groei nog boven trend lijkt. Maar de beurs trekt zich in 2019 nog niets aan van dit soort neerslachtige beslommeringen. Lang leve de FED en China, zo schalt het over de beurzen. De FED is van een veel te krap monetair beleid (er werden bijna vier renteverhogingen voor 2019 ingeprijsd) naar een te ruim monetair beleid (er wordt een renteverlaging ingeprijsd) gegeven de economische groei gegaan. Dus komt er meer groei, inflatie, gaan winsten weer omhoog en moet je meer betalen voor winsten. En dat blijft zo want de FED wordt voorlopig niet bezoedeld in haar daden door stijgende inflatie, dat mag voortaan, inflatie wordt gekuist richting dat de gemiddelde inflatie van de afgelopen zeg tien jaar weer hoog genoeg is.

Matejka, de voortrefelijke strategist van JP Morgan voor met name Europese aandelen, is al een tijdje bezig met optimistische verhalen over de aandelenbeurs. Episode vier gaat over China. Daarin houdt hij een overtuigend verhaal dat het herstel in China nog wat verder te gaan heeft. Hij denkt dat het herstel beter is dan dat van 2016/2017 gegeven de fiscale en monetaire impuls en de nu sterke yuan, geen drainage van valutareserves meer, waardoor minder stimulering weglekt. Het verhaal komt wel net nu de leiders in China steeds luider laten doorsijpelen dat men wel genoeg gestimuleerd heeft.
(plaatje Matejka)
De groei reageerde laat op de sterke kredietimpuls in China. Dat kwam natuurlijk door de enorme onzekerheid die Trump deed nederdalen over het Chinese bedrijfsleven met al die beloofde, steeds enormere importheffingen. 25% is killing, 10% is nog net te doen, maar niet fijn.
Er is plotseling volop vertrouwen dat het redelijk goed komt met die handelsoorlog (hup ome Liu, Trump kan niet veel meer als hij herkozen wil worden en moet Chinahater Lighthizer steeds meer de mond snoeren), dat China door moet gaan op de ingeslagen weg van meer sturen op de binnenlandse economie, meer op het bedrijfsleven en minder afhankelijk moet worden van export en buitenlandse investeringen en ook dat de schuldengroei beteugeld moet worden.
Dan gaat die kredietimpuls natuurlijk ineens wel werken. En die lijkt ook nog eens wat groter te worden. M1 groeit weer, er is weer vertrouwen. PMI’s herstellen en dat herstel zal verder gaan.


(plaatjes Matejka)

Is er nog wat te kniezen? Ja, natuurlijk. De beroepsbevolking groeit niet meer en daarom gaat er minder geïnvesteerd worden. Het herstel van de groei van de industriële productie heeft dan niet meer zo ver te gaan.

China blijft inzetten op een relatief grotere dienstensector. Dat betekent minder groei van de productiviteit, minder investeringen. Groei hoeft niet meer boven 6,5% te liggen.
(plaatjes BCA via Borodovski van WSJ Sober Look)

China profiteert nog steeds van doorgaande urbanisatie, maar minder. De schulden zijn al zo hoog, dat er minder groei gekocht kan worden met nog meer schulden. De groei van M1 trekt aan, maar is nog steeds niet hoog en het lijkt erop dat de centrale bank iets minder scheutig gaat worden, want schuldengroei mag niet uit de hand lopen. De lange rente is reeds behoorlijk gestegen.


Dus, het herstel van China zal nog wel wat verder doorzetten, maar men zal toch niet willen sturen op langdurige groei boven 6,5% nu de beroepsbevolking niet meer groeit en de schulden nog steeds te hard groeien. Goed genoeg voor hogere grondstoffenprijzen, men gaat meer auto’s/ varkens/ melk/ grondstoffen kopen: goed voor Europa en rest Azië/ Oceanië. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten