5 september 2019

Waarom beurzen omhoog? Handelsoorlog? Overdreven negatief sentiment volgens BAML? Rebalancing van pensioenfondsen?


Er is een datum geprikt voor een herstart van de handelsonderhandelingen tussen China en de VS. Dat is zo fantastisch dat met name de chips sector ineens veel meer waard is. ASML+3% nog te weinig. Aldus de uitleg van sommige beurscommentatoren. Weinig geloofwaardig dat het prikken van een datum zo belangrijk is, als beide partijen hebben aangegeven dat het in hun belang is voor de verkiezingen in november 2020 om de handelsoorlog door te laten gaan. De commentatoren zijn het er over eens dat het Trump een kleine recessie waard is om de Chinezen aan te pakken. China laat overduidelijk merken niet gediend te zijn van de huidige praktijken en de draad pas weer wil oppakken met een president die respectvol voor meer Chinese rede vatbaar is.
Ach, er is deze week nog veel meer van dat fantastisch nieuws: de hard Brexit wordt uitgesteld, Italië krijgt een fantastisch stabiele regering, Met Hongkong komt het helemaal goed na het intrekken van het voorstel dat China iedereen in Hongkong mag oppakken en voor het gerecht brengen.
Dat lijkt toch niet de reden te zijn waarom de S&P500 ineens weer eens op een all time high afstevent. 2945 is gebroken in de futures en 3030 is de nieuwe barrière.

Dan de sentimentsmeter van BAML. Die is extreem populair op het ogenblik. Bij extreem optimisme, 16* geconstateerd kwam er 16* een koersreactie. Nu is er extreem pessimisme en dat deed de koersen in 10 van de 16 keer flink stijgen. De rente steeg zelfs 16* volgens sommige vorsers.
Dat lijkt me al een betere reden waarom de aandelenkoersen stijgen. Het rentemomentum is extreem geworden, dus een reactie op al die rentedalingen is voor de hand liggend. 

 De belangrijkste reden voor mij is denk ik rebalancing van pensioenfondsen begin september na de relatieve opmars van obligaties versus aandelen. Dat steunt de markt overigens maar kort.

De obligatiemarkt heeft luid en duidelijk gezegd dat er een recessie komt. Niet eens zo zeer via inversie van de rentecurve tussen 10 en 2 jaar of tussen 10 jaar en 3 maanden, maar via ingeprijsde daling van de korte rente over 6 kwartalen volgens een nieuwe studie in de Financial Analysts Journal van Engstrom en Sharpe https://doi.org/10.1080/0015198X.2019.1625617 .    


Met recente update van near term forward spread met de verdere verslechtering sinds het artikel geschreven werd.

Als gemiddeld over een jaar de near term spread over 6 kwartalen negatief is, dan betekende dat gemiddeld een 22% lagere opbrengst van aandelen dan normaal over het volgende jaar. Niet enorm betrouwbaar, maar in het verleden was het wel zeer significant (en dat is helaas geen garantie voor de toekomst)

Aandelenmarkten stijgen na inversie van de rentecurve meestal nog zo’n 10% onverdroten verder. Na ongeveer een jaar pas was er dan nogal eens de klap. Nu is het volgens brokers daarom te vroeg om nu al in te pakken, koopt aandelen, nu iedereen bang is. Wacht niet tot het hoogste punt! Bovendien is het deze keer anders, er komt echt geen recessie in de VS komende zes maanden en waarschijnlijk niet binnen een jaar, aldus een bijna Albanese meerderheid van economen. Toch praat iedereen over een nakende recessie in de VS, zo erg zelfs dat het een selffulfilling prophecy dreigt te worden. De consument blijft gewoon doorkopen, gebrek aan geld gaat hem bij deze rente echt niet tegenhouden. De spaarquote is hoog, men gaat de hypotheek herfinancieren tegen lagere rente en Trump praat met een wel uitgedachte tweet het vertrouwen weer omhoog tot ongekende hoogtes. Totdat het niet meer gaat.
/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten