5 november 2020

beurzen vliegen omhoog, rente omlaag door uitblijven blue wave of wat dan ook

 

Het verklaren van beursbewegingen is nog verraderlijker geworden dan normaal. Laat staan voorspellen van beursbewegingen in de goede richting.

Vrijdag was er precies zoals in 2016 paniek ontstaan over de Amerikaanse verkiezingen. Een fikse draai naar beneden en uiteindelijk een nog veel grotere naar boven in de verkiezingsnacht omhoog toen in 2016 bleek dat Trump had gewonnen en vooral ook dat de republikeinen de meerderheid in de senaat hadden veroverd.

In 2020 bleken de polls even verkeerd als in 2016, al zijn de afwijkingen net als in 2016 maar een paar procent. De popular vote gaat zeer overtuigend naar Biden als straks alle stemmen in Californië zijn geteld. Een paar procent verkeerd betekent al snel in swing states dat je de verkeerde winnaar hebt voorspeld. Trump deed het veel beter dan voorspeld, maar slechter dan in 2016 (en hij verloor o.a. deze keer in Arizona (nog niet helemaal zeker), Wisconsin en Michigan (nog onder de rechter), Samen met Nevada net genoeg voor Biden om te winnen. Biden maakt (donderdagochtend) nog steeds kans om Pennsylvania en Georgia te winnen. Georgia is veranderd van republikeins bolwerk naar swing state vanwege de immigratie van minderheden zoals zwarten, hispanics en Aziaten die nu bijna 50% van de bevolking uitmaken. Karen is Richard aan het wegstemmen. Trump won Florida door de mensen in Miami met succes bang te maken voor Kamala Harris en the squad, het leek wel of Fidel Castro op het stembiljet naast Biden had gestaan.

De meerderheid van de senaat blijft in republikeinse handen en men kan daardoor naar de door Krugman gedroomde fiscale stimulering van 4 triljard wel fluiten. Het hooggerechtshof blijft voorlopig aartsconservatief. Obamacare hangt daarom aan een zijden draadje, maar zal in geval van nood vervangen worden. Gridlock tussen congres, senaat en president was vroeger over het algemeen gunstig voor beurzen. In ieder geval kon nu de rente flink dalen door het in de grond boren van hoop op voldoende fiscale stimulering. Toch de beurzen omhoog vanwege wat eigenlijk. Het einde van tech outperformance was iets te vroeg voorspeld, de Nasdaq explodeerde hoger.

Toch net geen doorbraak naar beneden van vele koersranges zoals bij aandelen, goud en obligatiekoersen. Sleepy Joe euforie. En nu hoopt men op de beurs dat hij echt veel gaat slapen, niets gaat veranderen.

Nu ziet men doorbraak naar boven. Wat een veranderingen in een paar dagen. We lijken van Trump af te komen, maar niet van zijn politieke erfenis (een nog meer gepolariseerd land, belastingen blijven laag, China wordt verguisd, meer betalen voor NAVO door buitenland, steun van Amerika als politieman in de wereld is niet langer vanzelfsprekend, de FED is gedwongen tot steeds meer verruiming). Er gaat maar weinig veranderen. Alhoewel: na net nu uit het Parijsakkoord te zijn gestapt, gaat men straks weer instappen. Er komt voorlopig onvoldoende geld om de doelen van Parijs te gaan halen, maar dat lukt de meeste andere landen ook niet. Er wordt in ieder geval straks niet langer rond getoeterd door de president van de VS dat de klimaatcrisis een hoax is. Meer samenwerken, ook weer internationaal. Respect voor minderheden. Een president die zich presenteert als tussenpaus. Dat kan heel goed gaan zoals paus Johannes XXIII aantoonde.

 /

Wat is Amerika toch een raar land geworden: Black Lives Matter. Hoe zo? Natuurlijk toch, hoe kun je dit afvragen. Every vote counts. Ja, hoe zo zou dat niet zo zijn?

 De beurs geeft aan dat het volstrekt onbelangrijk is wie president van Amerika is/ wordt. Het gaat om de meerderheden in congres en senaat. Niet allebei democratisch, gridlock. Halleloejah op de beurzen.

  

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten