16 november 2020

WSJ editorial: waarom de democraten bijna de meerderheid in het congres verloren: door hun te socialistische politieke standpunten

 

https://www.wsj.com/articles/why-democrats-nearly-lost-the-house-11605482291?

 

De verkiezingen in de VS pakten veel minder goed uit voor de democraten dan gedacht. Ja, Biden won, maar de republikeinen wonnen zetels in het congres en verloren maar een zetel in de senaat (voorlopig) en dat terwijl er veel meer zetels van republikeinen op het spel stonden voor beide kamers dan van democraten.

De democratische partij is fors naar links opgeschoven na 2018 en kreeg dat flink ingewreven met het verwijt dat ze een socialistische bijna marxistische partij waren geworden die de oren lieten hangen naar Black Lives Matter/ defunding the police en peperdure klimaatcrisisprogramma’s met stoppen van fossiele brandstoffen op termijn, stoppen met fracking etc. Dat kostte behoorlijk veel stemmen.

De kiezer heeft gezegd dat ze in meerderheid nog niet toe zijn aan de omarming van dit soort standpunten. In dat perspectief heeft de democratische partij wijs gekozen om Biden naar voren te schuiven en niet iemand die meer op de linkervleugel stond. Biden bleek als mens populairder dan verwacht, niemand had echt iets tegen hem (wat bij Hillary heel anders was). Biden heeft het beter gedaan dan de democraten in congres en senaat. Minder goed dan de polls aangaven, maar niet zo heel veel minder als alle stemmen in Californië eindelijk zijn geteld: Biden wint dan de ‘popular vote’ met ongeveer 7 miljoen stemmen. Biden heeft zwart electoraat op de been gekregen (en won daarmee Georgia) en bleek populair in Pennsylvania, Michigan en Wisconsin.

Verbazend is dat het kwartje bij de klimaatcrisis nog steeds niet helemaal is gevallen bij een meerderheid van de Amerikaanse kiezers.

Black Lives Matter is ontaard in veel te extreme standpunten (zoals defunding the police in plaats van politie extra opleiden om minder te discrimineren zoals Biden wil) in veel Amerikaanse ogen.

Biden heeft daarmee geen mandaat gekregen om het wensenlijstje van de linkervleugel van de partij te gaan uitvoeren. Hij kan slechts regeren via moeilijke compromissen met republikeinen en die linkervleugel van de democraten. Daar zijn de nodige mogelijkheden voor, omdat Trump in diverse gevallen te extreem populistische standpunten innam. https://www.wsj.com/articles/where-biden-and-mcconnell-can-agree-11605031093? (Galston van de Wall Street Journal ziet mogelijkheden voor steun beide partijen aan meer testen voor Covid-19, extra coronasteun voor midden- en kleinbedrijf, scholen, legaal maken van dreamers (jongeren die op heel jonge leeftijd door hun ouders van buiten de VS naar de VS gesleept zijn en er nu bijna heel hun leven wonen), enige steun aan budget van staten, enige extra steun voor werklozen, beter internet voor platteland, zelfs hogere minimumlonen)

Biden zal moeten gaan werken aan verbetering infrastructuur en opknappen achterstandswijken. Dat moet ook in de nodige gevallen in de smaak kunnen vallen bij republikeinen. Natuurlijk moet hij zich weer aansluiten bij het klimaatverdrag van Parijs, maar hij heeft verrassend weinig mandaat voor veel groene investeringen. Een deel zal gelukkig van zelf gaan omdat alternatieve energie steeds goedkoper wordt, technologie met batterijen etc. veel vooruitgang boekt, investering in isolatie van huizen redelijk rendabel is. Dreamers moeten in de VS kunnen blijven en blijven doorwerken, dat moet toch echt kunnen lukken.

Er moet veel extra geld komen voor staten met grote overheidstekorten (op straffe van veel ontslag van ambtenaren en minder overheidsuitgaven). Republikeinen zijn mordicus tegen geld geven aan vooral bijna failliete democratische staten. Dat zal dan denk ik afgeruild moeten worden tegen bijvoorbeeld geen verhoging belastingen van de rijken van betekenis (er zijn wel heel wat belasting loopholes te sluiten voor bijvoorbeeld inkomsten hedge fund managers, lieden als Trump etc., ik zie wel iets in een soort minimumbelasting % voor de superrijken na hun legale belastingontwijking).

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten