15 november 2020

mogelijk vaccin bij -70 graden, geen onlusten Amerika, geen extra fiscale stimulering, explosieve stijging coronabesmettingen= enorme instroom gelden voor beurs en bitcoin= all time highs voor Amerikaanse beurzen

 

En plotseling werd er gerapporteerd door Pfizer dat hun vaccin 90% werkzaam was geweest. Beter dan verwacht, maar eigenlijk toch niet zo verrassend dat er vaccins werkzaam zouden zijn. Dat bewaren bij -70 graden is overigens wel een probleem in heel wat landen. Toch reageerden de beurzen er enorm op. Aandelen die zwaar geleden hadden onder corona veerden soms tientallen procenten omhoog en aandelen die geprofiteerd hadden, kregen het plotseling even zwaar te verduren. Buy the dip. Eerst de grote achterblijvers na corona, daarna de dalers bij technologie deze week.

Men zag een enorme instroom van vooral institutionele gelden en dat betekent meestal nog meer koersstijging in de maak. Niet altijd (bijvoorbeeld 2007). Er is weer euforie, maar de euforie kan nog groter worden (of omslaan in doffe ellende, als men ook in de VS moederziel alleen onder de kerstboom moet gaan zitten in strenge lockdowns in de meeste staten, al is dat nog zo uitgesloten door Trump, maar kerstmis wordt dit jaar gestolen door het coronamonster).

Het economische plaatje is de afgelopen weken danig verslechterd. Door corona komen er weer lockdowns in meer of minder erge mate. Zelfs in de VS neemt men weer strengere maatregelen. Ik dacht dat die 700 extra doden door de enorme massa’s op de been gebracht door verkiezingsrally’s van Trump overdreven waren, maar nu lijkt het eerder een onderschatting. Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen in de VS is nu een record 70.000 maar gaat volgens de modellen naar 95.000 over acht dagen (=gegarandeerd meer coronamaatregelen). Het aantal besmettingen stijgt exponentieel in de VS en het koudere weer + aanmoedigingen van Trump tot zorgeloos gedrag wijzen op verdere stijging op korte termijn.

Europa lijkt in het vierde kwartaal zo’n 2-3% te kunnen krimpen vanwege lockdowns, terwijl in de VS de groei net positief lijkt te blijven (consensus over groei valt nog steeds als een baksteen), maar als de exponentiële stijging van besmettingen niet binnen drie weken stopt en de republikeinen niet verder willen stimuleren, dan kan de economie ook in de VS weer krimpen in het vierde kwartaal 2020 en eerste kwartaal 2021.

De huidige economische indicatoren voor de VS zijn overigens nog steeds goed, zowel voor de arbeidsmarkt, huizenmarkt, industrie als detailhandelsverkopen. Het vertrouwen van de consument is harder aan het dalen dan verwacht. Het vertrouwen van midden – en kleinbedrijf (NFIB) is nog maar nauwelijks omlaag (wel minder animo om mensen in dienst te nemen), maar volgende maand verwacht ik een flinke val door de overwinning van Biden en de verergerende lockdowns.

In de VS blijken de republikeinen na de verkiezingen nog minder te porren voor extra stimulering. De kiezer heeft op de verkeerde presidentskandidaat gestemd en dat mag niet beloond worden. Er dreigt een fiscal cliff voor steuntrekkers na 31 december en dat werpt de schaduwen vooruit voor hun kerstaankopen. De mensen die financieel niet geraakt worden door corona lijken echter meer kerstaankopen te gaan doen. Corona zal uiteindelijk ergens in 2020 extra steunmaatregelen in de VS forceren, maar de knip gaat net als altijd flink op slot na verkiezingen als het aan republikeinen ligt.

Omdat Trump zijn nederlaag niet toegaf, waren er vrijwel geen onlusten van zijn aanhangers om de boel af te breken vanwege de daardoor onzeker lijkende nederlaag van Trump. In hun ogen zijn de verkiezingen gestolen en wel op zo’n vernuftige wijze dat het haast niet aan te tonen is. Ondenkbaar dat mensen die in 2016 op Trump stemden na zijn belastingverlagingen, deregulering, aanpak van China dat in 2020 niet gedaan zouden hebben. Het zijn de miljoenen stembiljetten aan nieuwe stemmers die tot bedenkelijke stemmen op Biden leidden aldus doorgewinterde Trump-aanhangers.

 In de VS is de rente hardnekkig aan het stijgen. De inflatieverwachtingen lopen op en de termijnpremies ook. Een vaccin gaat zorgen voor minder noodzaak tot QE, zo denkt men. Wie in enorme stijging van coronabesmettingen gelooft, ziet flinke daling van de rente in de VS. Bitcoins zijn zeer populair en worden steeds serieuzer genomen door beleggers. Goud lijdt onder de hogere rentes en de populariteit van bitcoins en andere cypto-munten (zelfs de ECB denkt er serieus over).

De groei in de EU was 12,7% in het derde kwartaal en de groei in Nederland bleef daar 5% bij achter (en toch was men euforisch over de cijfers in Nederland). Als je de eerste drie kwartalen samen neemt, dan valt de krimp in Nederland ruim 1% minder uit dan het Europese gemiddelde.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten