8 november 2020

omhoog afgelopen week, we gingen van onder naar boven in het zijwaartse koerskanaal

 Na een overdreven daling twee weken geleden een overdreven stijging afgelopen week. Waarom allemaal, is nog moeilijker dan normaal uit te leggen. De beurs steeg en de rente daalde, dat zijn we niet meer gewend. De VIX ging flink omlaag, minder onzekerheid aangevend en dat is als vanouds goed voor de aandelenkoersen.

Biden wint, moeilijk te accepteren voor de stemmers op Trump. De stedelingen  vermorzelen weer eens de mores van de niet stedelingen [=individuen, maar platteland is niet macht werknemer maar is niet-kosmopoliet, een soort deplorable]

Wie in 2016 op Trump stemde zal bijna altijd denken dat hij aan hun verwachtingen ruim heeft voldaan. Ja, hij is lomp, maar hij kreeg wel voor elkaar wat hij beloofde. Daarom is het voor hun moeilijk te geloven dat Trump, het archetype van de winnaar, verloren kan hebben.

Toch kregen we tot op heden niet de gewelddadigheden waarvoor gevreesd werd en waartoe opgeroepen werd door o.a. Donald junior.

Vrouwen stemden niet zo overweldigend op sleepy Joe als was gepeild in de polls. Ze werden omgepraat door hun man en de buren: ja, Trump was lomp, maar hij stond voor de belangen van de niet-stedelingen. Veel minder relatieproblemen dan ik had gevreesd.

Wat leerden we nog meer. Hispanics zijn voor Biden, maar Latino’s zijn tegen comrade Harris. Latino’s is kennelijk anders dan Hispanics.

Corona, steeds minder onder controle in het Westen. In Europa gaat het langzaam minder rampzalig, in de VS is er een heel brede derde golf aan het ontstaan, veel breder dan de eerste en tweede golf van besmettingen. En het vaccin heeft flinke vertraging opgelopen. Waarschijnlijk geen degelijk goedgekeurd vaccin voor kerstmis, veel later dan beloofd door Trump.

Dan de economische cijfers van afgelopen week. Ronduit prima voor de VS.

wow wat een daling van de werkloosheid in de VS, ongelooflijke stijging ISM manufacturing.

Grote daling werkgelegenheid overheid (alleen al 170.000 tellers van de census), toch 638.000 groei werkgelegenheid.

 Jeff Miller van A dash of insight vertrouwt de werkgelegenheidscijfers nog steeds helemaal niet. Een groter dan normaal deel beantwoordt de vragen van BLS over hun werkgelegenheidscijfers niet meer, vermoedelijk omdat ze failliet zijn. Dit wordt als het goed is gecompenseerd door het ontstaan van nieuwe nog niet bij BLS geregistreerde bedrijven (via het birth/death model van bedrijven), maar dit jaar zou dat wel eens onvoldoende het geval kunnen zijn (=neerwaartse aanpassing over enige tijd van de werkgelegenheidscijfers dreigt).

Het gaat nog steeds niet goed met de economie. Tot eind augustus was de loonaanvulling vanuit de overheid ruim voldoende, maar daarna niet meer en na 31 december dreigt een fiscal cliff, waarbij republikeinen de ontrouwe kiezers zouden willen straffen via hand op de knip, zoals zo gebruikelijk is na verkiezingen.



Velen kunnen de huur niet betalen en zonder nieuwe wetgeving worden ze en masse hun huis uitgezet (evictions)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten