15 februari 2021

De AEX nadert het all time high van 705

 Beurzen zijn weer in opperbeste stemming. De aanval van shortende Redditers is afgeslagen, de rust wat teruggekeerd en de VIX schrompelt weer ineen, al is de VIX nog steeds ongewoon veel hoger dan de gerealiseerde volatiliteit. Deels komt dat door de absurde lust om call opties te kopen.



De Chartisten zijn ook weer in hun nopjes en laten steeds overtuigender charts zien dat het verder omhoog moet.


via $AEX | SharpChart | StockCharts.com via STOCHTRADER die vaak trends goed beoordeelt (uiteraard niet altijd, dat is onmogelijk, maar hij staat in hoge achting bij mij).


Bij dit soort instromen gaan aandelen natuurlijk omhoog. De afgelopen 14 jaar waren er vooral uitstromen. Door vooral inkoop eigen aandelen konden beurzen toch omhoog (en ook door aankopen vanuit het buitenland, geforceerd door het grote tekort op de lopende rekening waardoor men beleggingen in de VS moet kopen (meestal obligaties, maar ook wat aandelen, onroerend goed etc.).

Beleggers hebben de buik vol van al die obligaties waarbij je pas met een vergrootglas pas de rente kunt ontwaren en dat bij oplopende inflatieverwachtingen en angsten dat de FED straks minder gaat aankopen van de gigantisch aanzwellende overheidstekorten onder leiding van Biden en zijn standvastige dames Yellen en Harris. 

Fundamentalisten zijn ook in goede stemming, want de winsten en omzetten vallen enorm, bijna record veel mee. Voor men cijfers over het vierde kwartaal ging publiceren verwachtte men een winstdaling van zo’n 7% of erger en nu ziet men een winststijging van ongeveer 3% gemiddeld.

Coronabesmettingen en ziekenhuisopnames in de VS vliegen omlaag en de vaccinaties omhoog. Nee geen 100 miljoen Amerikanen in de eerste 100 dagen van Biden gevaccineerd, het streven is nu 150 miljoen. De nieuwe coronavarianten kunnen een domper worden op dat goede nieuws, maar voorlopig gelooft men er nog in dat vaccinaties de mensen buiten het ziekenhuis zal houden, vooral inclusief nieuwe boosters straks.

Er komt grote fiscale stimulering want het mag van Yellen en haar ex-kompanen van de FED en een K-recessie vraagt hierom (de recessie heeft bepaalde groepen veel harder geraakt en zelfs bij een groeiende economie hebben die meer steun nodig dan gebruikelijk na een recessie).

Het gaat zeer goed met de huizenmarkten.

Niet alles is goed:

Het vertrouwen van midden- en kleinbedrijf is flink gedaald en ook het consumentenvertrouwen is lager dan verwacht.

Je kunt steeds beter verklaren waarom de beurzen zo stegen: er is ongekende monetaire stimulering, winstverwachtingen zijn ongekend verbeterd en verwachte winstgroei op langere termijn is ongekend hoog geworden. Dit lijkt erg op 2000. PE’s waren hoog, maar in lijn met de hoge verwachte winstgroei. Van die hoge winstgroei kwam niets terecht in de paar jaren daarna en de verwachte winstgroei voor langere termijn kreeg een flinke deuk. In 2020/21 is een enorme klap omhoog ontstaan in verwachtingen voor de lange termijn en die is vooral veroorzaakt door Tesla en FANG-aandelen. Die verwachtingen kunnen flink terugvallen, net als na 2000. Het is zelfs mijn basisscenario.

Voorlopig zitten we in het scenario van the only way is up, behoorlijk gedisciplineerd zelfs. Nog geen blow off die een overduidelijk einde van het mooie verhaal zou betekenen. Ook geen grote schok is zichtbaar, overigens heel goed mogelijk altijd. Nu bijvoorbeeld door een nieuwe coronavariant of door een onaardige FED met betrekking tot QE, politiek drama etc.

Powell heeft al gezegd dat hij inflatie op korte termijn ziet oplopen, maar dit voorlopig als tijdelijk gezien wordt, een overreactie na heropening van de economie uit coronatijd.  Ondertussen stijgt de rente voortvarend op die hogere inflatieverwachtingen, vooral in de VS. Het afgelopen decennium kwamen de renteveranderingen aan de lange kant hoofdzakelijk uit schommelingen in de reële rente, nu is de stijgende inflatieverwachting de hoofdboosdoener.

Ik heb al eens eerder opgemerkt dat de inflatieverwachtingen afgeleid uit TIPS best naar 2,4% mogen stijgen voordat de FED er ook maar aan denkt minder aardig te worden. Nu beginnen we in die richting te komen en boven die 2,4% verwacht ik dat de FED onaardige dingen over het tempo van QE gaat opperen. Voorzichtig, want ze weten dat er anders een crash op de beurzen komt. In juli misschien zoals de Gann-aanhangers zeggen met een voorproefje misschien al komende maand.

Houd vast aan je beleggingsprincipes, neem niet te veel risico maar spaar en beleg volgens vast recept door als je nog niet oud bent. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten