Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
19 mei 2011
Sell in May en koop obligaties
De beurs zit te kwakkelen en er zijn ineens allerlei zorgen over de Europese staatsleningencrisis, het einde van QE2, het niet verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond, de onrust in het Midden Oosten, de ineens wat tegenvallende economische cijfers en oplopende inflatie om maar eens wat te noemen. Financials zitten weer in de prut.
Kortom, iedereen haalt het gezegde van stal: sell in May, but remember come back in September. Dat laatste wordt sinds 1987 liever uitgesteld tot november.
De cijfers geven aan dat het gezegde de laatste decennia gelijk had. Sinds 1950 verdiende je met de Dow Jones tussen november en mei gemiddeld 7,4% en in de periode mei-oktober maar 0,4%.
De grafieken van Bianco laten zien dat de opbrengst van aandelen in de maanden mei-september beneden gemiddeld waren en dat voor obligaties ongeveer het omgekeerde geldt.
Dat bracht Ecompic op het idee eens te gaan kijken hoe goed het was om in de periode mei-oktober niet op cash te gaan zitten, maar op 30 jaar staatsleningen. Wie die strategie gevolgd had, die had veel meer verdiend dan de buy-and-hold-belegger in aandelen, zie het bovenste plaatje.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten