3 mei 2011

Gaan Griekenland, Portugal en Ierland dit jaar al hun schulden afschrijven/ looptijd verlengen?


De obligatiemarkt is vrij duidelijk: men prijst gewoon een flinke afstempeling van de Griekse schulden in. Terwijl het niet zeker is dat er een afstempeling komt , het vooral onzeker is of die afstempeling snel komt, eist men toch 25% rente voor korte leningen.

Als je dan zegt dat Griekenland zijn schulden gaat afstempelen of de looptijd naar sint juttimis verlengt inclusief een verlaging van het rentepercentage, dan krijg je de wind van voren: dat mag niet gebeuren, dan is het Griekse bankwezen failliet en de schade voor de Duitse en Franse banken is te groot. Het Europese bankwezen wordt dan te onstabiel (dat valt ex de Griekse banken (en Ierse en enkele Spaanse cajas))wel mee volgens een rapport van Goldman Sachs, daar heb ik al eerder over geblogd).
Bovendien moet je als Europa langer de druk op de ketel houden en de desbetreffende landen een zo groot mogelijk bezuiningspakket als maar mogelijk is door de strot duwen. Als je nu al afstempelt, dan beloon je de landen voor hun wangedrag.

Als je dan zegt dat de politiek dan ook de schulden van Ierland en Portugal tegelijk aanpakt en tot een gemeenschappelijk afschrijvingssysteem gaat komen, dan krijg je helemaal iedereen over je heen. Toch heeft dat volgens mij een grote kans, later dit jaar. De afstempelingen op Ierse en Portugese schulden zal veel geringer zijn en misschien zelfs kunnen leiden tot koersstijging die de afschrijving ongeveer tenietdoet.
Ondertussen moet er wel ook behoorlijk afgeschreven worden op de steunleningen die Europa al verstrekt heeft. Die gaan niet voor op die van de andere obligatiehouders.
Dat zal niet tot vrolijkheid in Europa leiden.

Mijn nieuwe somberheid is gekomen door het gemak waarmee de Portugezen denken hun schulden te kunnen afschrijven, de politieke overwinning in Ierland voor partijen die vinden dat ierland van zijn schuld af moet komen/ lagere rentes moet gaan betalen en vooral ook de snel stijgende ramingen van de Griekse overheidschuld eind 2012 (vorig jaar dacht men dat dit 120% zou worden, daarna 145% en nu 160%). De echte Finnen willen een en ander bemoeilijken (maar doen na de verkiezingen al wel water bij de wijn).

In de pers hebben ook allerlei vervelende verhalen gestaan. Op 2 april lekte een verhaal (Der Spiegel/ DPA) uit dat het IMF Griekenland heeft aangespoord snel schulden te gaan herstructureren. Schauble heeft op 10 april voor Der Spiegel zijn twijfels over een goede afloop van het Griekse drama geuit. Op 14 april meldt Der Welt enige angsten en hoop van Schauble. De FT meldt dat Duitsland werkt aan nieuwe Griekse hervormingen, want de hudige plannen zijn onvoldoende. Op 17 april meldt de WSJ dat Griekenland volgens het IMF serieus moet overdenken een schuldsanering in 2012 te doen. De dag erna staan ook suggesties voor de Griekse schuld in Griekse kranten, oa.a. looptijdverlenging zou op 8-9 april bediscussieerd zijn door de Griekse regering.
Al die berichten zijn uiteraard ontkend/ afgezwakt (net zoals dat altijd gaat met het ontkennen van komende devaluaties).
(bron: Jacques Cailloux van RBSM)

De eerste test komt deze maand als Griekenland extra steun moet krijgen van het IMF/ Europa voor 2012 (in de eerste steunverstrekkingen werd verondersteld dat Griekenland op eigen kracht € 50 miljard uit de markt zou kunnen halen in 2010; dat zit er niet meer in). Griekenland moet nog meer gaan bezuinigen, terwijl het geduld van de bevolking op is, nog meer slikt men niet, men gelooft gewoon niet dat dan de pesnisoenen gaan instorten en dreigt dat de oudjes nog maar een flink aangelengd ouzotje per week kunnen drinken van dat pensioentje.
Een snelle storting van nieuwe gelden door IMF en Europa zonder meer geloofwaardige terugdringing van de tekorten zou buitengewoon roekeloos zijn, maar je weet het nooit (sinterklaas kwam niet zo ver uit de buurt vandaan).

De consensus is dat er in 2011 geen afstempeling/ looptijdverlenging komt, maar dat neemt de overtuiging niet weg dat die afstempeling er wel komt. Tot op heden denkt de meerderheid van de markt nog dat 2013 gehaald wordt, maar de koersen van Griekse leningen geven anders aan. Die obligatiekoersen hebben het wel vaker fout, de ingeprijsde faillissementen in de kredietcrisis hebben zich buiten de op securitisering gebaseerde leningen vaak niet voorgedaan. Tijd heelt vele kredietworden. Flink uitstellen helpt vaak als er geen recessie in de komende jaren komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten