Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
7 mei 2011
Opmars opkomende landen pas na 1998 en nog lang niet afgelopen
Op het ogenblik vinden we het heel normaal dat de opkomende landen onder aanvoering van China en India een dikke 6% per jaar groeien en de westerse landen maar zo'n 2%.
Dat groeiverschil is al jaren groot, vooral sinds de kredietcrisis is er een gat geslagen tussen de groei van de opkomende landen en het Westen.
Zo hoort het immers: arme landen moeten sneller groeien dan rijke, ze hebben meer mogelijkheden door na te doen wat een succes in het Westen was en ze zijn goedkoop.
Maar zo ging het de afgelopen eeuwen helemaal niet, zo gaat het pas sinds de Aziëcrisis/ 9/11. Sinds de Industriële Revolutie (1800) werd het Westen in een veel sneller tempo rijk dan de andere landen (toen dus ondergaande landen). Rond 1800 was China aan de kust helemaal niet armer dan het Westen, via de opiumoorlog en Mao werd de westerling vijftig keer zo rijk rond 1980.
De ICT- Revolutie maakt de wereld plat en is vooralsnog in het voordeel van de opkomende landen, maar pas sinds de Aziëcrisis is er een groot groeiverschil gekomen, toen pas zag je de buiging naar boven in de groei. De opkomende landen doen het sindsdien veel beter qua groei van industriële productie en export.
Globalisatie betekent de afgelopen circa twintig jaar dat de export 5% harder groeit dan het BNP en de industriële productie (cijfers CBS) als er geen recessie is.
Als je naar de aandelenkoersen kijkt zie je de waterscheiding rond 9/11 terug: daarvoor waren de aandelen van opkomende aandelen helemaal niet zo'n enorme winnaars (wel die van selectieve landen als Chili), nee zelfs een totaal drama in de Aziëcrisis (heel wat moest 80% omlaag). Pas na 9/11 zijn de aandelen van opkomende landen grote winnaars. Vergeleken met de start van de reeksen in 1994 in Data Stream heb je helemaal nog niet zo veel extra gewonnen door in opkomende landen te beleggen.
Er leeft een fabeltje dat hoge economische groei gemiddeld niet goed is voor de beurzen. Inderdaad, hoge groei is lang niet altijd goed voor aandelen en er zijn heel wat voorbeelden zoals China waar de beurs niets deed bij een groei van het BNP van 8%+. Maar gemiddeld is die hoge groei wel goed voor aandelen met een beetje geduld. De outperformance van opkomende landen is duidelijk gecorreleerd met de hoge groei na 2001. Daarom is het heel kansrijk dat aandelen van de opkomende landen het veel beter gaan doen dan die van de ontwikkelde landen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten